Rekordmånga fall av harpest i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Hittills i år har 153 fall av harpest rapporterats in i Gävleborg. Det är fler än vad som rapporterats in de senaste tio åren. Och säsongen är inte över ännu.

– I förmiddags när jag tittade så låg siffran på 153 inrapporterade fall. Det är bra mycket mer än vi haft tidigare år, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare vid Gävle sjukhus.

Kulmen för årets harpestutbrott verkar inte heller vara nådd då september månad vanligtvis är den månad då flestt fall av infektionssjukdomen rapporteras in.

Smittas genom bett från mygg och fästingar

Orsaken bakom utbrotten av infektionssjukdomen harpest är oklar, men man vet att utbrotten går i vågor. Det är känt att gnagare såsom harar, möss, sorkar och lämlar kan vara bärare av sjukdomen och den sprids vanligtvis till människor via insektsstick och fästingbett.

– Harpest smittar via gnagare och vi har mycket gnagare i skogarna just nu, fortsätter Signar Mäkitalo. Vi råder alla att inte röra döda djur och om man verkligen måste, att använda handskar.

I Sverige är antalet fall av harpest uppe i 560 totalt. 2015, rapporterades hela 859 fall i landet, då Norrbotten och Västerbotten hade stora utbrott med över 400 fall.

Vad är harpest?

Vid harpest insjuknar patienten akut med hög feber, huvudvärk och illamående. Om man har smittats via direktkontakt med ett sjukt djur (ofta hare) eller via insektsbett, uppstår i regel ett sår lokalt, och de näraliggande lymfknutorna förstoras och blir ömma. Personer som har smittats via luftvägarna insjuknar i lunginflammation. Vid intag av smittat vatten insjuknar man även med sår i munnen och svalget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.