• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regionråden Patrik Stenvard (M) och Jan Lahenkorva (S) är överens om att regionen måste minska sitt beroende av hyrpersonal. Foto: Stefan Larsson/Alberto Lozano/SVT

Rekordnota för hyrpersonal inom vården i Region Gävleborg

Publicerad

Kostnaderna för hyrpersonal inom vården i Gävleborg har ökat under flera år, och under 2022 går vi mot ett nytt rekordår.

Gävleborg har under flera år varit en av de regioner i landet som har högst andel hyrpersonal. Förra året var 9,5 procent av personalstyrkan inom vården inhyrd.

– Det som är viktigt för oss är att vi blir en attraktivare arbetsgivare, så att läkare hellre jobbar hos oss än att de blir inhyrda. Då krävs bättre arbetsvillkor och en bättre arbetsmiljö, säger Patrik Stenvard (M), regionråd i opposition.

Hyrkostnader skenar

Hyrpersonal kostar mycket pengar. Framförallt läkare, som kostade regionen drygt 308 miljoner kronor förra året.

Under det första halvåret 2021 uppgick den totala kostnaden för inhyrd personal till 202,5 miljoner kronor. I år är kostnaden 217,5 miljoner kronor under samma period – en ökning med sju procent, enligt statistik från SKR (Sveriges Kommuner och Regioner).

– Först och främst beror det på en knepig bemanningssituation i hela landet. I det läget blir vi beroende av hyrpersonal, säger Jan Lahenkorva (S), regionråd.

Kostnad för hyrläkare i region Gävleborg

2019

230,8 miljoner kronor

2020

285,9 miljoner kronor

2021

308,7 miljoner kronor

2022 (Halvår)

145 miljoner kronor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.