Delångersån ligger intill Kristian Forsbergs pappas hus uppe vid Vikarkvarn. Där är flödet högre än vanligt men ån har ännu inte svämmat över. Foto: Malin Eirefelt

Röd varning för höga flöden i Delångersån – kommunen i beredskapsläge

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen ändrade SMHI varningen för Delångersån utanför Hudiksvall från orange till röd. Hudiksvalls kommun uppmanar fastighetsägare att säkra sina hus.

Enligt SMHI är det risk för extremt höga strömhastigheter i vattendragen och Hudiksvalls kommun har gått upp i beredskapsläge.

– Vi har under eftermiddagen samlat ihop tekniska förvaltningen, äldreomsorgen och kommunikationsavdelningen för att gå igenom situationen. Vi kommer följa detta under natten och morgonen och ta ett nytt beslut om vi skall gå upp i stabsläge imorgon, vi tar dygn för dygn här, säger Anders Zetterlund, som ingår i krisledningsgruppen för Hudiksvalls kommun som stabschef.

Översvämningar i Gävleborg

Sandsäckar körs ut

Under mötet fattades några beslut för att vara ute i god tid uppger Zetterlund.

– Vi kommer köra ut sandsäckar till Iggesunds brandstation och Röda korsets lokaler i Sörforsa, där allmänheten kan fylla på sandsäckar.

”Lyft upp möbler och kör upp bilen”

– Det är upp till varje enskild ägare till en fastighet som ligger nära ett vattendrag att köra upp bilen på en säkrare nivå, lyfta upp eventuella trädgårdsmöbler och se om sitt hus.

Räddningstjänsten på plats

Anders Zetterlund uppger att de följer läget och tar det på största allvar.

– Vi gör en lägesbild på platsen och räddningstjänsten är på plats med drönare för att överblicka området. Det är svårt att säga vad konsekvenserna kommer bli och vi vet inte heller hur högt vattnet kommer stiga.

Ingen evakuering i nuläget

I dagsläget bedömer inte kommunen och räddningstjänsten att byggnader behöver evakueras, men Zetterlund menar att det finns beredskap om så är fallet

– Vi har haft kontakt med äldreomsorgen, så om vägar spolas bort så kommer vi hjälpa dem att nå fram till brukare. Vi har bandvagnar, terrängfordon eller båtar om det skulle behövas.

Martin Hedberg är naturskadeexpert på Länsförsäkringar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur många gånger kan man få ut på försäkringen för en översvämmad källare? Jo, hur många gånger som helst. Men Martin Hedberg, naturskadeexpert på Länsförsäkringar, varnar om att försäkringarna kan bli dyrare i framtiden när extremväder blir vanligare. Foto: Privat/SVT

detta är en röd varning

Mycket allvarliga konsekvenser för samhället, stor fara för allmänheten

Vädervarningar på röd nivå innebär att vädret kan medföra mycket allvarliga konsekvenser för samhället. Vädret kan bli en stor fara för allmänheten och orsaka mycket allvarliga skador på egendom och miljö. Det finns en stor risk för omfattande störningar i olika tjänster i samhället, som till exempel i kollektivtrafik och blåljusverksamhet.

Vad ska du göra?

Du bör avstå helt från aktiviteter som innebär att du är utsatt för risker som vädret kan medföra Gör vad du kan för att minska risken för skador på dig själv, din omgivning och din egendom.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Gävleborg

Mer i ämnet