Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johan Andreasson berätta hur man återställer våtmarker och varför de är viktiga. Foto: Tor Jonsson/SVT

Här återställs våtmarker i Hudiksvall – ska minska utsläppen av växthusgaser

Publicerad

Runtom i Gävleborg pågår arbetet med att återställa torrlagda våtmarker. Våtmarkerna har torrlagts genom utdikning över lång tid men är viktiga för den biologiska mångfalden och för att minska utsläppen av växthusgaser.

– Förutom den biologiska nyttan så får vi minskad risk för torka och översvämningar eftersom en våtmark suger upp vatten som en svamp som sedan portionerar ut vattnet i ett jämnare flöde, säger Johan Andreasson som är fiskevårdsamordnare i Hudiksvalls kommun.

Torrläggningen av våtmarkerna har pågått över mycket lång tid. Men det var först med det moderna skogsbruket på 1900-talet som utdikningen av våtmarker tog fart ordentligt.

– Inte sällan blev den torrlagda marken ändå inte lämplig för skogsplantering och konsekvenserna för miljön är stora med försämrade grundvattennivåer och stor påverkan på naturliga vattensystem, säger Johan Andreasson.

Det finns inte material till att fylla i de enorma sträckorna med diken i skogen. Men genom att plugga igen dikena med jämna mellanrum vattenfylls de och eroderar sedan igen naturligt.

Binder koldioxid

– När en våtmark torrläggs syresätts torven och då frigörs stora mängder koldioxid i atmosfären. Att återställa våtmarkerna är därför viktigt för att nå klimatmålen, säger Johan Andreasson.

Klicka på videon för att se grävmaskinen torvplugga diken i Hälsingeskogen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.