Så eldar utvisningsdömde Gävleimamen på falska Sverigebilden

Uppdaterad
Publicerad

Imamen Abo Raad fortsätter att predika i al-Rashideen moskén i Gävle – trots att han anses vara ett hot mot rikets säkerhet och dömts till utvisning. Han har spridit konspirationsteorier rakt in i desinformationskampanjen mot socialtjänsten och LVU-lagen – som fortfarande trummas i sociala medier och på demonstrationer runt om i landet.

Den massiva hatkampanjen mot svenska myndigheter pågår fortfarande. Både genom demonstrationer, facebookgrupper och genom utländska medier.

Oroliga föräldrar matas med felaktiga uppgifter om att svenska socialtjänsten kidnappar i synnerhet muslimska barn.

SVT Nyheter granskar

Gävleimamen: Barn säljs till rika pedofiler

För att stoppa både att falska uppgifter sprids, och motverka en ökad polarisering gick Sveriges Imamråd för några veckor sedan ut, och uppmanade imamer att ta avstånd från kampanjen.

Det gjorde även den terrorutpekade Abo Raad när SVT Gävleborg besökte moskén under en fredagsbön.

Men bara veckor tidigare gick samma imam ut och spred uppgifter om att barn kidnappas och säljs av socialen.

”Borde vara rädda”

Abo Raad, som egentligen heter Riyad Abdulkarim Jassim anses vara en ledargestalt inom den radikala salafismen i Sverige. SVT har under flera veckor pratat med många – både namnkunniga forskare och imamer, som inte vågar prata öppet om honom eller hans inflytande i Sverige.

Förutom Mohammed Fazlhashemi som är professor inom muslimsk teologi och filosofi.

– De borde vara rädda, för han har ju trots allt en viss form utav makt, säger han om den terrorutpekade imamen och menar att han sprider propaganda.

– Syftet är att sprida det som man alltid gått ut med, nämligen att muslimer aldrig är att betrakta som jämlika eller likvärdiga medborgare, utan som andra klassens medborgare. Ett budskap som spridits av al-Qaida och IS och många andra våldsbejakande islamistiska grupperingar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet