Arkivbild, älgjakt/TT Foto: Gunnar Lundmark/TT

Så många skadas under jakten

Uppdaterad
Publicerad

Älgjakten är för många årets höjdpunkt. Men det finns risker. Varje år skadas omkring 500 personer i samband med jakt.

Knivolyckor och hundbett är vanliga skador – varje år skadas också ett antal jägare när de faller ur jakttorn. Flest olyckor sker på söndagar.

Älgjakten är i full gång i Sverige. Den 5 september var det premiär i de norra delarna. I övriga delar av landet inleds jakten i dag. För många jägare är det årets höjdpunkt, med möjlighet till både naturupplevelse och umgänge. Men som jägare finns det en del att ge akt på.

500 skadas varje år

Totalt skadas i genomsnitt 500 personer varje år i samband med jakt, visar statistik från MSB. Fall- och knivolyckor hör till de vanligaste, de står tillsammans för 65 procent av alla olyckor. Försäkringsbolaget If får årligen in omkring ett hundratal skador från jägare som har halkat, snavat, ramlat ner från jakttorn eller skurit sig på knivar under slakt.

– Varje år skadas omkring 100 jägare så illa att de får skadeersättning från oss. Skär- eller klämskador samt frakturer är de vanligaste skadorna. Vi har bland annat haft fall där människor gått igenom golvet i jakttorn tre meter upp i luften, säger Matts René, försäkringsspecialist på försäkringsbolaget If.

Värst under hösten

Två tredjedelar av alla jaktolyckor inträffar under tiden september till oktober och flest olyckor inträffar på söndagar, enligt MSB. Tio procent av olyckorna beror på hundbett och två procent beror på oavsiktligt avlossade skott. Det händer även att jägare skadar sig vid användning av såg, yxa och fyrhjuling.

– Jakt innebär både hantering av vapen och fysiskt krävande jobb i hård terräng, så det är inte konstigt att det sker olyckor. Det är viktigt att man tänker sig för och är väl förberedd. Genom att använda rätt utrustning, till exempel en så enkel sak som slakthandskar, kan man undvika en hel del allvarliga skador, säger Matts René.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.