Över 30 000 personer sökte ett program eller en kurs till höstterminen på högskolan i Gävle. Foto: Stefan Larsson/SVT

Så många sökte till högskolan i Gävles populäraste program

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen kom det som flera blivande studenter med både ångest och förhoppning väntat på – antagningsbeskedet.

Och nu är det här. Av landets 39 universitet och högskolor ökar 33 av dem antalet antagna till hösten. Allt fler söker eftergymnasial utbildning när det är kärvt på arbetsmarknaden, enligt Universitets- och högskolerådet (UHR).

”Höstens antagning överträffar det tidigare rekordet hösten 2021 under coronapandemin med nära fem procent”, det skriver Robin Johansson, tillförordnad avdelningschef vid UHR i ett pressmeddelande.

Högskolan i Gävle är inte en av dem som ökat antalet antagna. Totalt har strax över 14 000 personer fått en plats på ett program eller en kurs på högskolan – det är nästan hälften av de 30 600 med behörighet som ansökt.

Det populäraste programmet är kriminologi. Hit sökte 2398 personer varav 170 kom in vid första urvalet. Därefter kommer ekonomprogrammet på distans (2365 sökande) och socionomprogrammet i Gävle (2020 sökande).

Populäraste programmen i Gävle

1.

Program: Utredningskriminologi

Ort: Gävle

Sökande: 2398 

Antagna: 170

2.

Program: Ekonomprogrammet

Ort: Distans

Sökande: 2365 

Antagna: 220

3.

Program: Socionomprogrammet

Ort: Gävle

Sökande: 2020 

Antagna: 75

Källa: Universitets- och högskolerådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.