Bibliotikarie Erik Hägg plockar fram en bok i en av bokhyllorna på Hudiksvalls bibliotek och förklarar hur bibliotekens självservice fungerar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hudiksvalls bibliotek och filialer är tillgängliga årets alla dagar, även utanför ordinarie öppettider. Hör Erik Hägg, bibliotekarie, om hur det har fungerat hittills. Foto: Lari Honkanen/SVT

Samtliga bibliotek i Hudiksvall håller självservice-öppet

Publicerad

Samtliga bibliotek i Hudiksvalls kommun har infört självservice-öppet. Det betyder att man med sitt lånekort kan komma in och nyttja bibliotekens lokaler även utanför ordinarie öppettider.

– Vi vill nå ut även till de som inte kan besöka våra bibliotek under vanliga öppettider, säger bibliotekarie Erik Hägg.

Efter att ha registrerat sitt lånekort för självservice kan man låsa upp bibliotekens dörrar mellan klockan 08:00 på morgonen och 21:00 på kvällen, alla dagar i veckan, året runt. Man kan även ta med sig familjemedlemmar in. Väl inne kan man låna och lämna böcker, använda bibliotekens internet och skrivare.

Får man dricka sprit inne på bibblan?

Självservice är dock behäftat med ordningsregler, vilket innebär att man inte får komma in i onyktert tillstånd eller dricka alkohol eller bruka andra droger inne på bibiloteken.

– Vi har inga övervakningskameror, men besöken registreras i en logg och sköter man sig inte förlorar man rätten att avvända självservice, säger bibliotekarie Erik Hägg.

Så hur har det fungerat hittills då, sköter sig besökarna och finns det intresse att vistas på biblioteket på röda dagar? Hör Erik Hägg berätta om det i klippet.

Vad behövs för att få behörighet till självservice?

• Fyllda 18 år

• Innehavare av lånekort och pinkod

• Undertecknat bibliotekens ordningsregler

• Förevistats nödutgångar och brandsläckare

• Registrerat sig för självservicelåntagare på biblioteket

Källa: Hudiksvalls kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.