Foto: SVT

Saneringen över – men olja finns kvar

Uppdaterad
Publicerad

Slutbedömningen av saneringen efter det stora oljeutsläppet är färdig, och Söderhamns kommun gör bedömningen att saneringsorganisationen avvecklas.

– Men det finns olja kvar och det kommer nog att ske en bevakning av det här under det kommande decenniet, säger Lars Stål, teknisk chef vid Söderhamns kommun.

I nära fyra år har Söderhamns skärgård sanerats efter det stora utsläppet av råtallolja från Arizona Chemical i Sandarne i december 2011. 800 000 liter varm och lättrunnen olja rann ut i havet efter att en cistern sprungit läck.

Oljeutsläpp i Söderhamn

Kostnaden för saneringen uppgår så här långt till omkring 90 miljoner kronor, något som kommunen har fakturerat Arizona Chemical för.

– I snitt har vi haft 40 årsarbetare som jobbat med saneringen, som mest var det 155 personer samtidigt, säger Lars Stål.

Omotiverat att fortsätta

Den stora saneringsorganisationen har dock nyligen avvecklats eftersom slutrapporten som gjorts av konsultföretaget Sweco på uppdrag av Arizona Chemical .

Slutrapporten har gjorts av konsultföretaget Sweco på uppdrag av Arizona Chemical ska snart ska lämnas in till kommunen. Utifrån förhandsinformation om denna har kommunen bestämt sig för att avveckla saneringsorganisationen.

– Totalbedömningen är att det inte är meningsfullt att hålla en saneringsorganisation igång. Det finns olja kvar på flera ställen, det kan man se i både rapporten och inventeringar som gjorts, men det känns inte motiverat att hålla en bemanning, säger Lars Stål.

Senaste noteringen om ett oljefynd är från den 11 september i år.

– Då plockades olja upp från botten vid Skatön, säger Lars Stål.

Även om den stora organisationen är avvecklad tror Lars Stål att oljerester kommer att fortsätta hittas under en lång tid framöver.

– Då kan man ringa till bygg- och miljöförvaltningen och de gör upp med Arizona Chemical om vem som tar bort det, säger han.

När saneringen formellt är avslutad beslutas av bygg- och miljönämnden i Söderhamn och det kommer att ske först till våren då förvaltningen har önskat att en till besiktning görs efter vintern.

Många lärdomar

I allt elände som utsläppet har inneburit för fritidshusägare, skärgårdsbesökare och miljön konstaterar Lars Stål att Söderhamns kommun nu är en stor erfarenhet rikare.

– Det har visat att såna här osannolika händelser har inte samhället beredskap för, vi har det nu men andra kommuner har det inte. Det finns ett stort intresse från andra att ta del av våra erfarenheter, vi hade nyligen ett kunskapsmöte där bland andra Kustbevakningen och Sjöfartsverket deltog, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oljeutsläpp i Söderhamn

Mer i ämnet