Enligt naturvårdsverkets senast tillgängliga uppgifter från 2014 slänger svenska livsmedelsbutiker 30 000 ton matavfall per år. Av detta beräknas 70% vara matsvinn – mat som skulle gå alldeles utmärkt att äta.
Fredrik Ek som är assisterande säljledare på Lidl Hemlingby håller med om att det går att minska svinnet.
– Vi jobbar hela tiden med att hålla avskrivningarna på så låg nivå som möjligt men i och med att det är så mycket varor i omlopp och vi har höga kvalitetskrav så är det mycket som gallras bort varje dag.
Ville hjälpa
För tre år sedan startade Lasse Wennman Matakuten. Han samlade in överbliven mat, framför allt bröd, från livsmedelsbutiker i Gävle och började dela ut på olika ställen i stan. Arbetet skedde utifrån en vilja att hjälpa människor men så dök en tanke upp i huvudet:
– De varor jag hanterar kan man också kalla avfall och sopor för det hamnar på sopberget, vilket jag tycker är helt absurt.
Samarbete med återvinningsbolaget
Lasse Wennman kontaktade det kommunala renhållningsföretaget Gästrike återvinnare som tände på idén.
– Efter sittningar och möten med Lasse så bestämde vi ganska snabbt att det här är något vi ska engagera oss i. Först och främst utifrån miljöfrågan, berättar marknadschef Johan Englund.
Sedan ett par år är Lasse Wennman anställd av Gästrike återvinnare och för ett år sedan fick Matakuten en lokal i Gävle dit behövande kan komma och hämta insamlad mat.
Kan inte neka behövande
– Vi öppnar kl 11 och då brukar det vara en liten kö utanför. Vi har som grundregel att man får hämta en matkasse, anpassad efter storlek på familjen, en gång i månaden. Men bröd får man hämta oftare, säger Lasse Wennman.
– Vi lär ju känna människor och deras sociala situation och då kan vi också göra undantag från reglerna om de har behov. Vi kan ju inte gärna säga ”nej” till människor och istället slänga mat om vi har mat i skafferierna.
I nuläget har Matakuten samarbete med runt 15 leverantörer och det senaste tillskottet är Willys butik i Hemsta som för några veckor sedan skrev på ett centralt avtal.