• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En vårdanställd i Gävleborg berättar hur den blir tystad av sina chefer när den försöker lyfta den rasismen den bevittnat inom länet. Foto: Albert Engströmer/SVT Design

Vårdanställd i Gävleborg: ”Jag tystas av mina chefer när jag vill prata om rasism”

Uppdaterad
Publicerad

Under våren har SVT Gävleborg granskat rasismen inom vården i Gävleborg. Nu har flera berörda hört av sig och delat med sig av sina upplevelser.

En av de berörda är en vårdanställd som berättat att hen försökt lyfta den upplevda rasismen inom vården i länet, men som istället blir tystad av sina chefer.

– Enligt regionen ska du gå till chefen och jag har pratat med min chef. Den chefen ansåg att jag inte skulle lägga någon tid och energi på det här. Då gick jag till chefens chef och den ansåg samma sak. Sedan har jag fått en massa mothugg, säger den vårdanställda.

Rasism inom vården i Gävleborg

Etniskt ursprung – avgörande faktor

Den vårdanställda personen har vid ett flertal tillfällen sett att patienter enligt hen inte fått rätt vård, eller inte behandlats rätt på grund av deras etniska ursprung.

– Jag har bevittnat personer som blivit nekade vård, livsuppehållande vård och som har blivit nekade akutsjukvård på grund av att man anser att de låtsas.

”Vi kan bli bättre”

Biträdande hälso- och sjukvårdsdirektören Susanna Björklund besvarar kritiken.

– I sådana här arbeten kan man alltid bli bättre och titta på det som inte varit bra och jobba med de frågorna. Det här är ett problem för hela samhället, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rasism inom vården i Gävleborg

Mer i ämnet