Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Hemlingborg i södra Hemlingby samlas elever och äldre under samma tak. Hör projektets samordnare och kommunstyrelsen ordförande om byggnaden. Foto: Stefan Larsson/SVT

Skola och äldreboende i samma hus – se insidan av nybyggda Hemlingborg

Uppdaterad
Publicerad

Idrottshall, förskola, grundskola och äldreboende under samma tak? Ja, så är Gävle kommuns nya byggnad Hemlingborg utformad. Målet är att skapa möten mellan generationer.

Förskolan öppnade redan i våras. Vid skolstarten nu i veckan öppnar även F-6–skolan och i september öppnar vård- och omsorgsboendet. Då kommer det att finnas ungefär 90 förskoleelever, 500 grundskoleelever och 50 boenden i Hemlingborg.

Byggnaden som kostar Gävle kommun omkring 500 miljoner kronor är i stort sett klar. Men än så länge hörs ljudet från viss byggnation.

– Det är en del med utemiljön som inte är klar. Plantering är det sista som ska göras. Utemiljön är två månader bort, sen är vi klara, säger Maria Bjärming, samordningsansvarig.

Gemensamma ytor

Tanken med Hemlingborg är att människor ska kunna mötas över generationsgränserna, men exakt hur det kommer gå till är inte bestämt.

– Vi ser bara möjligheter, säger Maria Bjärming.

I lokalen finns till exempel gemensamma sittytor och gemensamt kök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.