– De som har riktigt stora problem fångas upp av elevhälsan och vårdcentralerna, säger Elisabeth Präntare efter att remisserna till En väg in ökat i samband med coronapandemin och att gymnasieeleverna ska sköta sin skolgång på distans. Foto: Cecilia Eriksson Granér

Oro och psykisk ohälsa bland ungdomar ökar under coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Oron och den psykiska ohälsan hos unga har ökat sedan gymnasieskolorna ställde om till distansundervisning för två månader sedan. Hos Region Gävleborg ökade de skrivna remisserna med 25–30 procent några veckor efter att distansundervisningen infördes.

– De som har riktigt stora problem fångas upp av elevhälsan och vårdcentralerna. Då kommer de till barn- och ungdomspsykiatrin även om de inte ringer in själva, säger Elisabeth Präntare.

Hon är legitimerad psykoterapeut och handledare på En väg in för psykisk ohälsa 0–17 år, centralen där alla barn och ungdomar hamnar för att lotsas rätt vid psykisk ohälsa.

Coronaviruset i Gävleborg

I början av coronapandemin minskade antalet telefonsamtal till En väg in. Det förklarar Elisabeth Präntare med att de flesta hade fokus på att ta in information och förstå vad covid-19 innebär.

Fler samtal

Efter påskhelgerna började telefonsamtalen från barn och ungdomar öka igen. Då hade distansundervisningen på gymnasieskolorna pågått en månad.

– De gymnasieungdomar som inte haft strukturstöd i den här skolgången, kan ha fått det svårare med sömnen, maten, strukturen och blir isolerade. Det vet vi ger mer depression, säger Elisabeth Präntare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet