Sonja Persson berättar om en landsbygd som var levande – på riktigt. Och hon sörjer förändringen som skett sedan dess. Foto: Malin Eirefelt/SVT Gävleborg

Sonja, 84, om avvecklingen på landsbygden: ”Är nog nu”

Uppdaterad
Publicerad

Sonja Persson har levt hela sitt liv i byarna på gränsen mellan Ljusdal och Härjedalen. Hon berättar om när hon tyckte att landsbygden var levande – på riktigt. Och hon sörjer förändringen som skett sedan dess.

Hon föddes och växte upp i Gåssjö, i Härjedalens kommun, och flyttade sedan till Finneby, i Ljusdals kommun.

– Det var fullt med folk i alla gårdar. Arbetet på gården och i skogen sysselsatte många, säger Sonja Persson.

Dagens glesbygd i Gävleborgs och Jämtlands län

Teknikskifte startade avfolkning

I skiftet mellan 50- och 60-tal industrialiserades skogsbruket. Maskiner ersatte människor och många flyttade in till städerna för att hitta jobb.

Det satte igång kedjan av avveckling med stängda skolor, indragna busslinjer och nedlagda matbutiker, berättar hon.

– Det är natten nu. Det är inte elfte timmen utan tolfte. Det måste vända till utveckling nu, säger Sonja Persson.

Vem tycker du bär ansvaret för det här?

– Vi får skylla oss själva för vi har röstat på människor vi trott på. Som säger att landsbygden ska leva vidare men det har den ju inte gjort.

Livet på landet

Med hjälp av sin son klarar hon sig bra. Hon har ett gott liv och är glad så länge hon kan bo kvar. Men hon ser fler och fler hus som står tomma runtomkring henne.

– Jag tror att människor skulle må bättre av att bo så här. Men då måste det finnas möjligheter för dem att flytta hit, säger Sonja Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dagens glesbygd i Gävleborgs och Jämtlands län

Mer i ämnet