Emma Sewell, ordförande för föreningen Naturhänsyn, står i skogen och gestikulerar med armarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emma Sewell, ordförande för föreningen Naturhänsyn, var med och hittade den fridlysta arten knärot i Stora Ensos skogar. Foto: Lari Honkanen/SVT

Stora Enso polisanmäls efter fynd av fridlyst växt på kalhygge i Fågelsjö

Uppdaterad
Publicerad

Under en inventering av växtarter i skogarna kring Fågelsjö i Ljusdals kommun, upptäcktes den fridlysta och rödlistade orkidén knärot. Detta även på ett nyligen redan avverkat område. Det här ledde till en polisanmälan av skogsbolaget Stora Enso.

Det var under Naturskyddsföreningens och föreningen Skydda skogens gemensamma, årliga skogsinventeringsresa som fynden av knärot gjordes av tillresta frivilliga.

– Knärot får absolut inte skadas, säger Emma Sewell, ordförande föreningen Naturhänsyn, som var med och gjorde fynden.

Striden om skogen

Skogsbolaget svarar på kritiken

– Det som är avgörande är huruvida vi har varit försumliga. Alltså om vi har tillräckliga rutiner och instruktioner på plats för att undvika den här typen av händelser, säger Maria Saxe, hållbarhetschef på Stora Enso.

I videon syns klipp och bilder från det aktuella fynden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striden om skogen

Mer i ämnet