Natten mot onsdag har kraftiga skyfall drabbat Gävleborg och Dalarna. I närheten av Romme Alpin, mellan Borlänge och Smedjebacken, har en del av en bilväg har rasat. Foto: Ulf Palm/TT

Kraftiga skyfall och stora översvämningar i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Gävleborg och Dalarna har drabbats av ordentliga översvämningar på grund av kraftiga skyfall. Polisen benämner händelserna som en naturkatastrof och varnar allmänheten i Gävleborg för att undvika mindre vägar.

– Men lågtrycket tappar kraft under natten, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

SMHI har utfärdat en klass 2-varning i Gävleborg, Dalarna och Västmanlands län för stora regnmängder och besvärligt väder, från onsdag till fredag.

Flera viadukter och byggnader har översvämmats i Gävleborgs län. Bara under natten till onsdag tog räddningstjänsten emot runt 400 larmsamtal om översvämningar i området.

En bil hamnade i vattenmassorna i Falun. I Gävle är hela villakvarter översvämmade. Foto: Ulf Palm/TT/Fredrik Sandberg/TT

I Gävle har det kommit 161,6 millimeter regn på ett dygn. Det innebär två månaders nederbörd på 24 timmar. Och det har fortsatt regna under onsdagen.

– Bara på två timmar kom det 100 millimeter regn. Det är jättemycket regn, ovanligt mycket, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

Normalt kommer det 70 millimeter under hela augusti. Men enligt SVT:s meteorolog kommer det mest intensiva regnet att förflytta sig nordväst och mattas av.

– Det här lågtrycket tappar kraft under natten så det blir inte lika mycket under torsdagen.

Vägar har destabiliserats eller helt gett vika till följd av regnmängderna. På grund av rasrisken uppmanar polisen invånarna att inte ge sig ut i trafiken.

– Det är framför allt det mindre vägnätet som har fått problem, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

På Europa- och riksvägarna är det däremot inga nämnvärda problem på onsdagskvällen, förutom risk för vattensamlingar och vattenplaning.

– Så ta det lugnt och välj de stora vägarna om möjligt, säger Bengt Olsson.

– Hittills är det tre vägar som antingen har rasat eller är på väg att ge vika. På ett ställe fick bilister tvärnita för att inte dras med i rasmassorna. Det rör sig om delar av vägen i Tosätter, i höjd med Enånger (i Hudiksvalls kommun), som har spolats bort och är helt okörbar i nuläget, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson polisregion Mitt.

”Vissa ställen är i katastrofzon”

På Bönavägen i Engesberg, norr om Gävle, har asfalten kanat iväg 10-15 meter. På Kungsbäcksvägen har jordmassor börjat släppa och röra på sig och ett studentboende med ett 70-tal boende evakuerats.

– Det är svårt för polisen att spärra av alla vägar som just nu rasar. Vill det sig illa så kommer fler vägar att ge vika, säger Magnus Jansson Klarin.

– Som det ser ut nu har vi ändå klarat detta relativt bra, sen är det vissa ställen som är i katastrofzon. Inne i Gävle stad så är det kraftiga, kraftiga översvämningar, säger Trafikverkets projektledare Anders Sörell till P4 Gävleborg.

Annika Larsson räddar sin katt från översvämningarna i bostadsområdet Hemsta, efter nattens kraftiga skyfall i Gävle. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Redan under onsdagsmorgonen hade räddningstjänsten i Gävle gett upp på att försöka hjälpa villaägare vars källare svämmat över. I stället fokuserade de på att tömma skolor och industribyggnader, säger SVT:s reporter Anders Öhlund.

Otaliga bilar har också blivit vattenfyllda.

Det har kommit 100 millimeter regn även i Dalarna under onsdagen, som trots de kraftiga översvämningarna har klarat sig något bättre. Även där har SOS Alarm dock blivit nedringda om översvämmade byggnader.

– Någon hade 40 centimeter i källaren. Det pågår jättemycket länspumpning ur bostäder, säger Anders Hansson, SVT:s reporter i Falun.

Flera vägar är avstängda på grund av översvämning, bland annat riksvägen mellan Borlänge och Ludvika.

I Alvik i Leksand hotas en bro just nu av vattenmassorna. Under morgonen spolades en vägbro bort utanför Romme Alpin i Borlänge – och en postbil rasade ner i vattnet. Föraren klarade sig utan skador.

Se SVT Nyheters hela sändning här

SMHI:s vädervarningar

Klass 1: Väder som innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Klass 2: Väder som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Klass 3: Mycket extremt väder som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Gävleborg 2021

Mer i ämnet