Tvådelad bild. Till vänster: vd för norrsundets hamn. Till höger: fisketrålare vid kaj bredvid bogserbåtar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför Norrsundets hamn inte längre vill släppa in industritrålare. Foto: SVT

Fisketrålarna stoppas från hamnen i Norrsundet

Uppdaterad
Publicerad

Hamnbolaget ser hur strömmingen försvinner från Östersjön och stoppar nu industritrålare från att lägga till i Norrsundet.

– Kan vi förhindra det här fisket genom att det blir svårare och dyrare kanske de tappar intresse för att vara här, säger Jan Nordlöf, vd för Norrsundets hamn.

I fjol lossades drygt 16 tusen ton fisk i Norrsundet vilket är överlägset mest av alla fiskehamnar i landet men fiskebåtarna har ofta sitt hemvist i Finland och på västkusten.

Kritiken har länge varit stor mot att industritrålarna är en stor orsak till att strömmingen minskat kraftigt i Östersjön.

– Förr kunde vi få mellan ett halvt och ett ton strömming där vi nu får femton till tjugo kilo, så ser vår bistra verklighet ut, har lokala fiskaren Dennis Bergman sagt till SVT tidigare.

Räknar med ekonomisk förlust

Medan de mindre aktörerna vill göra matfisk går strömmingen som industritrålarna fångar via tankbilar från Norrsundet till Danmark där fisken blir till djurfoder.

Vd:n i hamnen räknar med att bli av med intäkter på mellan fem och tio miljoner kronor om året när han nu motar bort trålarna. Ekosystemet är viktigare, tycker han.

– Vi måste resa oss och visa att vi är starka tillsammans här, säger Jan Nordlöf.

Trålägaren: ”Synd”

Richard Jarander äger Västfjord fiskeri, som trålar med större båtar utanför Gävleborgskusten. Han tycker det är synd att hamnen fattat sitt beslut.

– Det är en bra hamn, skriver han i ett sms till SVT.

Han skriver också att det är oklart vilken hamn de nu ska välja i stället.

Största fiskehamnarna i Sverige 2024

1. Norrsundet – 16 462 ton

2. Simrishamn – 10 759 ton

3. Ellös – 8 700 ton

4. Kungshamn – 6 247 ton

5. Västervik – 4 921 ton ton

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.