Massavhopp från friskola i Hudiksvall – en tredjedel av eleverna har hoppat av

Uppdaterad
Publicerad

En tredjedel av antalet elever som Hudiksvall och Nordanstigs kommun har betalat skolpeng för till friskolan MTH-utbildning har lämnat skolan och gått till andra skolor. I våras fick skolan kritik om allvarliga brister av Skolinspektionen.

MTH-utbildning, en friskola för elever i åk 4-9, startade för två år sedan med inriktning på teknik, motivation och hälsa. Sedan i våras har elevantalet minskat stort.

Behöver ta eget ansvar

SVT har pratat med flera föräldrar med barn som valt att sluta på MTH-utbildning och gått tillbaka till den kommunala skolan eller annan friskola. Ingen vågar ställa upp framför kameran, men alla berättar om en skola där man som elev måste klara av att ta ett stort eget ansvar och att stöttning från vuxna varit väldigt begränsad.

Kritik mot friskola i Hudiksvall

Men det finns också föräldrar som vittnar om att MTH-utbildning har fungerat utmärkt för just deras barn. Barn som har ett eget driv och klarar av att ta eget ansvar. Men som ändå valt att flytta när kompisarna har lämnat.

Skolinspektionen på uppföljningsbesök

Skolan utreds av Skolinspektionen som tidigare hittat en rad allvarliga brister. Under förra veckan var de på plats i Hudiksvall för att följa upp att de åtgärder som krävts har vidtagits.

– Utredningen pågår och under utredningstiden uttalar vi oss inte om hur det har gått. Vi ska nu sammanfatta det vi har gjort och skicka ett protokoll till huvudmannen som de också får titta på och efter det skriver vi ett beslut, säger Elisabeth Wikén på Skolinspektionen.

Inväntar Skolinspektionens granskning

Hudiksvalls kommun som betalar skolpeng för de invånare som valt att gå på MTH-utbildning har inga synpunkter på kritiken.

– Vi inväntar Skolinspektionen. Det finns inget vi kan gå in och göra eftersom vi i Sverige har möjligheten att välja vilken skola vi vill ha våra barn i. De som valt att komma tillbaka till oss har vi tagit emot, som jag tror, på ett tillfredställande sätt, säger förvaltningschef Ingela Rauhala.

SVT Gävleborg har sökt skolans rektor Johanna Örnehag via mejl, telefon och besök på plats, men hon har hållit sig undan och vill inte svara på några frågor.

Se klippet ovan – så tycker föräldrarna till barnen som slutat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot friskola i Hudiksvall

Mer i ämnet