Konflikten är sprungen ur att Svenska Kyrkan sade upp sitt kollektivavtal med Kommunal. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT Liisa Medin/SVT

Strejk i Gävle mot Svenska Kyrkan

Uppdaterad
Publicerad

Anställda inom Svenska Kyrkan gick på fredagsförmiddagen ut i strejk på grund av konflikter gällande de inblandades kollektivavtal. Främst är det kyrkvaktmästare och kyrkogårdsarbetare som berörs av konflikten och i Gävle berörs vaktmästare i Mariakyrkan och i Heliga Trefaldighets kyrka.

Den fackliga organisationen Kommunal har nu utlöst strejk mot Svenska Kyrkan. Konflikten gäller att Svenska Kyrkan sade upp sitt kollektivavtal med Kommunal. Svenska Kyrkan ska också ha krävt villkorsförsämringar för att acceptera ett omställningsavtal.

– Konsekvenserna det här kan få är ju exempelvis skötsel av kyrkogårdar och även vår verksamhet, dop, vigsel och annat. Jag hoppas att de på centralnivå kommer överens snart, säger Fredrik Hesselgren, kyrkoherde i Gävle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.