Klockan 09 på fredagen inleddes fackförbundet Kommunals strejk som rör bland annat vaktmästare och krematoriearbetare inom Svenska kyrkan.
Strejken gäller 500 personer och ytterligare 5 000 omfattas av en övertidsblockad.
Även Akademikerförbundet SSR tar ut sina medlemmar i strejk. Under fredagen varslade organisationen om att i första hand 70 ”strategiska personer” ska tas ut i en strejk som inleds klockan 07 den 11 maj. Det rör sig om personer inom olika yrkeskategorier, vilket kan komma att påverka till exempel vigslar, dop och begravningar.
– Det här är en otroligt olycklig situation. Vi hoppas att detta ska leda fram till att Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation omprövar sitt förslag och vill erbjuda lika attraktiva arbetsvillkor som i övriga arbetsmarknaden, säger Markus Furuberg förhandlingschef vid Akademikerförbundet SSR.
Han förklarar att man kommer att eskalera varseln succesivt om arbetsgivarorganisationen inte ändrar sin åsikt.
– Vi har haft en medling och arbetsgivarorganisationen valde att tacka nej till medlarnas bud, då är medlingen slutförd. Jag ser inte vad annat de kan göra i det här. Det är väldigt provocerande, säger Furuberg.
Senare under fredagen meddelade även Lärarnas samverkansråd att man, av samma skäl, varslar kyrkomusiker på nio orter runt om i landet om strejk.
Dispens under fredagen
Johan Ingelskog, avtalssekreterare på Kommunal, säger att fackförbundet har gett 24-timmars dispens för ett antal begravningar och krematorier under fredagen.
– Krematorieverksamhet som är planerad under dagen kommer att utföras under dagen, säger han.
Däremot kommer fackförbundet inte ge dispenser rent generellt framåt.
”Man måste ge och ta”
Bakgrunden till strejken är att facken och Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation inte kommit överens om ett nytt avtal. Under gårdagen sa arbetsgivaren nej till medlarnas slutbud medan arbetstagarna sa ja.
Från facket sida menar man att konflikten handlar om att få likvärdiga omställningsmöjligheter som många andra på arbetsmarknaden, utan att gå med på att villkoren i avtalen försämras.
Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation menar i sin tur att avtalet blir för dyrt.
– I en förhandling måste man ge och ta, men det finns också en gräns för hur dyrt ett avtal får bli. Svenska kyrkans verksamhet finansieras av medlemsavgifter och många församlingar har väldigt knappa resurser, säger Cecilia Herm, förhandlingschef på Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.
Vad är er reaktion på den eventuella präststrejken?
– Det här är olyckligt för hela Svenska kyrkan och för allmänheten som kanske har planerat framförallt dop och vigslar. Men innan det bryter ut så hoppas jag att vi har ett avtal på plats.
Hör Kommunals förbundsordförande om fredagens strejk i klippet nedan.