Sverigedemokraterna är den enda nomineringsgrupp som syns ute bland folk här i Gävle, medan Socialdemokraterna jobbar mer traditionellt med att bearbeta sina medlemmar att verkligen gå och rösta den här gången.
Eftersom valdeltagandet är lågt, 2013 var det 12,8 procent, är varje röst mycket värd. Och den ideologiska striden står i första hand mellan just Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. SD menar att S lett kyrkan i en allt för vänsterliberal riktning.
– Man kan se det i till exempel tiggeridebatten och senast här i Gävle där man ingick ett avtal med asylkommittén i Gävleborg, säger Mattias Eriksson (SD) som kandiderar till kyrkofullmäktige i Gävle pastorat. Asylkommittén jobbar med människor som uppehåller sig illegalt i Sverige och Svenska kyrkan bör inte samarbeta med organisationer som inte vill främja svenska lag.
– Vi bygger våra tolkningar på vad som står i bibeln om vad som är kyrkans uppdrag och det kristna budskapet, säger Roberth Krantz (S), ordförande i Gävle pastorat. Det är inte att ställa grupper mot varandra och göra skillnader på människor. Så det är ju ingen vänsterliberal inställning utan en kristen inställning menar vi.
SD vill istället ge mer till utsatt kristna utomlands istället för lokalt som här till asylkommittén.
– Kyrkan bör gå tillbaka till sin tradition från förr, när man hjälper och främjar behövande på plats, säger Mattias Eriksson (SD).
– Det är bara att konstatera att Sverigedemokraterna är den nomineringsgrupp som står allra längst ifrån oss kring hur vi anser att Svenska kyrkan ska utvecklas, säger Roberth Krantz (S). Därför ser vill vi inte att de ska få ett större inflytande och påverkan kyrkan på ett sätt som vi anser vara negativt.
MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app
Valresultat Gävle pastorat 2013
Socialdemokraterna: 34,80 procent.
POSK (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan): 28,45 procent.
Sverigedemokraterna: 11,5 procent.
Borgerlig samling: 18.89 procent.
Miljöpartister i Svenska kyrkan: 6,71 procent.