Tablett som sätter igång förlossning, bebis som förlöses med kejsarsnitt, dropp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av SVT:s granskning av igångsättningar i vecka 41. Foto: SVT/Storyblocks

Studie visar: Barnmorskor missnöjda med tidiga igångsättningar

Uppdaterad
Publicerad

SVT Gävleborg har granskat rutinen att sätta igång förlossningar tidigare. I granskningen vittnade många barnmorskor om ett stort missnöje med rutinen. Nu visar en forskningsstudie samma sak.

En studie vid Lunds universitet har undersökt hur det ökade antalet igångsättningar påverkar läkare inom gynekologi och obstetrik samt barnmorskors vardag.

Påverkas negativt

Resultatet visar stora skillnader mellan yrkesgrupperna. Medan läkare tycks opåverkade, upplevde barnmorskor att deras arbete påverkades negativt, enligt en artikel på forskning.se.

Den igångsatta förlossningen

– Barnmorskorna kände sig förbisedda och många mådde dåligt av se de födande lida på ett annat sätt än när förlossningen startar av sig själv. Kanske riktlinjerna, som hade för avsikt att lösa ett problem, skapade ett annat, oförutsett problem, säger Gabriel Raoust, överläkare inom obstretik och forskare vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande från Lunds universitet.

Läkare tolkningsföreträde

Han pekar på vikten av att ta in barnmorskornas perspektiv i större utsträckning än i dag, i utformandet av nationella riktlinjer.

– Läkarna har det slutliga medicinska ansvaret och har historiskt sett, med hjälp av vetenskapliga resultat, oftast haft tolkningsföreträde vid införandet av medicinska riktlinjer. Men vi har ett annat landskap idag, med fler och fler forskande barnmorskor som gör sina egna, vetenskapliga tolkningar, säger Gabriel Raoust.

Barnmorska sitter på en säng i en förlossningssal.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kristin Holmsten, barnmorska i Hudiksvall, är en av de kritiska till den tidiga igångsättningen. Foto: Stefan Larsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den igångsatta förlossningen

Mer i ämnet