En studie vid Lunds universitet har undersökt hur det ökade antalet igångsättningar påverkar läkare inom gynekologi och obstetrik samt barnmorskors vardag.
Påverkas negativt
Resultatet visar stora skillnader mellan yrkesgrupperna. Medan läkare tycks opåverkade, upplevde barnmorskor att deras arbete påverkades negativt, enligt en artikel på forskning.se.
– Barnmorskorna kände sig förbisedda och många mådde dåligt av se de födande lida på ett annat sätt än när förlossningen startar av sig själv. Kanske riktlinjerna, som hade för avsikt att lösa ett problem, skapade ett annat, oförutsett problem, säger Gabriel Raoust, överläkare inom obstretik och forskare vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande från Lunds universitet.
Läkare tolkningsföreträde
Han pekar på vikten av att ta in barnmorskornas perspektiv i större utsträckning än i dag, i utformandet av nationella riktlinjer.
– Läkarna har det slutliga medicinska ansvaret och har historiskt sett, med hjälp av vetenskapliga resultat, oftast haft tolkningsföreträde vid införandet av medicinska riktlinjer. Men vi har ett annat landskap idag, med fler och fler forskande barnmorskor som gör sina egna, vetenskapliga tolkningar, säger Gabriel Raoust.