Räddningstjänsten: Hesa Fredrik-tutor stjäls

Uppdaterad
Publicerad

På flera platser i landet syns en trend där Hesa Fredriks tutor blir stulna. En hårt drabbad kommun är Ljusdal, där hela sju tutor blivit stulna. Och minst en av dessa har kopplats till ljudanläggningen i en A-traktor.

– Någon har väl knäckt idén att man kan använda dessa till ljudanläggningar i A-traktorer, Peter Nystedt, Räddningstjänsten Ljusdal.

Utomhuslarmet som är till för viktiga meddelanden till allmänheten testas fyra gånger per år och idag är det dags igen. Ljusdal har under hösten drabbats av flera stölder av tutorna. Vid ett av fallen lyckades man identifiera en misstänkt gärningsman med hjälp av bilder från en övervakningskamera. Tutan återfanns sedan i bakluckan av en A-traktor.

– Den var kopplad till bilens ljudanläggning och fungerade som någon typ av förstärkare, säger Peter Nystedt.

Anders Johannesson, enhetschef på MSB, ser allvarligt på stölderna.

– Det skapar ju vita fläckar på kartan där vi inte kan varna allmänheten för en eventuell fara, säger han.

I Ljusdal är det oklart var de andra tutorna har tagit vägen men man misstänker att fler kan finnas i A-traktorer.

– Vi har fått indikationer på att de kan finnas i just den här miljön, säger Peter Nystedt.

Hör mer om stölderna i videon ovan.

FAKTA: DET HÄR ÄR HESA FREDRIK

VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, är ett varningssystem som används vid olyckor och allvarliga händelser, vid svåra störningar i viktiga samhällsfunktioner och vid krishantering i samband med extraordinära händelser.

Viktigt meddelande, VM, testas klockan 15 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december

Larmet kallas populärt för Hesa Fredrik och är en manuell hantering som räddningstjänsten har hand om och ”trycker på knappen”. Larmet hörs från sirener och elektroniska ljudsändare som är placerade på sammanlagt 4500 hustak runt om i Sverige.

Så går du tillväga

I första hand är det räddningschef eller räddningsledare som beslutar om utomhusvarningssytemet ska användas vid omedelbar fara för liv, hälsa och miljö.

Hör du signalen när larmet inte är test ska du:

  • Hålla dig inomhus med stängda dörrar, fönster och ventilation.
  • Lyssna på radion / inhämta information. Sveriges Radio P4 är beredskapskanal, alltså din lokala P4-station.
  • Skyddsrummen används endast vid risk för krig.

Cirka 50 procent av Sveriges befolkning bor inom hörbart avstånd till en siren när de befinner sig utomhus.

Skillnad på VM och flyglarm

Viktigt medddelande är det som i första hand kan höras i fredstid och det testas klockan 15 första måndagen varje kvartal. Det är en 7 sekunder signal och 14 sekunders uppehåll och repeteras 6 gånger. Flyglarmet är 2 sekunder signal och 2 sekunders uppehåll under 1 minut. Signalen faran över är en signal i 30 sekunder.

Det finns även ett beredskapslarm som är 30 sekunder och 15 sekunders uppehåll under 5 minuter. Signalen testades 1931 första gången.

Källa: MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.