Yngve Söderström och Kenneth Larsson sitter på en parkbänk

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Yngve Söderström och Kenneth Larsson njöt av solen istället för att Tiktok:a. Hör Gävlebornas reaktioner i videon. Foto: Alberto Lozano/SVT

Gävleborna om eventuellt Tiktok-förbud: ”Tröttnat på sådan där skit”

Uppdaterad
Publicerad

EU kan förbjuda den populära appen Tiktok. När SVT frågade Gävleborna var åsikterna delade.

– Jag har tröttnat på sådan där skit, säger den före detta Tiktok-användaren Kenneth Larsson.

Bakgrunden till hotet om förbud är att EU nu ska utreda om Tiktoks ägare, kinesiska Bytedance, bryter mot förordningen om digitala tjänster, som bland annat ska skydda minderåriga på nätet. I samband med det har EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sagt att ett förbud inte är uteslutet.

– Förbud tror jag inte är rätta vägen att gå. Det är nog ett föräldraansvar, säger Tobias Eriksson.

Det är bland annat Tiktoks beroendeframkallande natur som gör att appen nu hamnat i skottgluggen för EU.

– Det är mycket mobilberoende just nu, så ett förbud är kanske inte på fel plats, säger Thilde Berg, som lägger mer tid på Tiktok än hon vill tänka på.

Här är nya EU-lagen för digitala plattformar

• EU-lagen DSA (Digital services act) gäller för alla digitala plattformar sedan den 17 februari 2024.

• Målet är bland annat att förhindra olaglig och skadlig verksamhet på nätet samt att stoppa spridning av desinformation.

• EU-kommissionen ska utreda om Tiktok bryter mot DSA kopplat till skydd av minderåriga, transparens i reklam, dataåtkomst och riskhantering av beroendeframkallande design och skadligt innehåll.

• Till exempel utreds utformningen av Tiktoks algoritmiska system, som enligt kommissionen riskerar att stimulera beroende som i sin tur kan leda till, exempelvis, psykisk ohälsa.

• Det finns ingen tidsram för när ett beslut kan väntas.

• Det här är den andra DSA-utredningen efter att Elon Musks plattform X, tidigare Twitter, börjat utredas för brott mot DSA i december förra året.

Källa: EU-kommissionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.