Ung flicka med en mobiltelefon i handen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Gävle kommun har man sett en markant ökning av unga flickors utsatthet sedan 2017. Foto: Isabell Höjman/TT/Arkivbild

Forskarnas hypotes: Tiktok en orsak till ökad mobbning hos mellanstadieflickor

Uppdaterad
Publicerad

Mobbning och trakasserier bland mellanstadiebarn har ökat under de senaste åren – framförallt riktat mot flickor. Enligt ny forskning från Högskolan i Gävle beror det på ökade klyftor mellan könen och barnens aktivitet på internet.

Forskningsstudien har gjorts på skolor i Gävleborg. Brottsförebyggarna i Gävle (BIG) som tillsammans med Utbildning Gävle och Högskola i Gävle arbetar mot mobbning, har sett tendensen om ökad utsatthet bland flickor under flera år.

Under vårterminen 2017 skedde ett skifte då påfallande fler flickor än pojkar sa att de känner sig mobbade.

– Viktigt att det nu också forskas på orsaker. Tidigare forskning har visat att flickor utsätts för sexuella trakasserier i större utsträckning, säger Anna-Karin Eriksson, samordnare på BIG.

Ökad klyfta mellan pojkar och flickor

Forskningsstudien visar att det har skapats en större klyfta mellan pojkar och flickor. Och att feminina värden nedvärderas samtidigt som machokulturen bland pojkar ökar.

– Barn är aktiva på sociala medier i tidiga åldrar och vi ser att pojkar tittar på porr och våld redan på mellanstadiet. Då har man svårt att dra gränser och att veta vad som är normalt beteende, säger Anna-Karin Eriksson, samordnare på BIG.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.