i bild till vänster: Journalisten Arne Müller vinkar bakom en webbkamera. I bakgrunden syns en bokhylla. I bild till höger: Gruvberget i Bricka bortanför Långmyrsjön.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arne Müller, journalisten och författaren med gruvor som specialområde, berättar om de tre möjliga scenarierna gällande Brickagruvan, vars avgörande kommer idag. Foto: Lari Honkanen/SVT

Tre frågor om • Innebörden i avgörandet av Brickagruvan

Publicerad

I dag väntas Mark- och miljööverdomstolen avgöra om företaget Svenska Vanadin får miljötillstånd för en vanadingruva i Bricka utanför Hudiksvall. Gruvexperten Arne Müller reder ut tre möjliga scenarion.

Efter många turer kommer så äntligen ett avgörande i frågan om en vanadingruva vid byn Bricka utanför Hudiksvall.

Mark- och miljööverdomstolen har analyserat överklagandet från lägre instans och ger idag klockan 11.00 sitt avgörande.

Brickagruvan

Vad innebär ett besked från domstolen i praktiken?

Bara för att domstolen skulle bevilja miljötillstånd för Svenska Vanadins gruvplaner, så innebär det inte nödvändigtvis att det kommer att startas en vanadingruva i Bricka, förklarar gruvexperten Arne Müller.

Ett nej betyder inte heller att det aldrig kan komma till stånd en gruva i Bricka, enligt Müller.

Hör mer om vad gruvexperten Arne Müller menar i videoklippet ovan.

Vad är det som är så speciellt med vanadin?

Vilka är alternativen till ny gruva? Och vad händer om bolaget får tillstånd till gruvdrift? Gruvexperten Marcus Priftis svarar i videoklippet nedan.

Marcus Priftis är en kemist och tidigare statlig miljöhandläggare. Han har författat boken ”Brytningstid: hur gruvan blev en ödesfråga”, som handlar om gruvindustrins betydelse för Sveriges historia, vår vardag och vår framtid. Nu delar han med sig av sin kunskap som är relevant i frågan om en eventuell vanadingruva i byn Bricka.

I bild till vänster: Långmyrsjön utanför byn Bricka i Hudiksvall. I bild till höger: kemisten och författaren Marcus Priftis.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör gruvexperten Marcus Priftis om vanadinutvinning i Bricka. Foto: Lari Honkanen/SVT

Varför kallas vanadin för en framtidmetall?

– Tekniken för vanadinbatterier är under utveckling och förväntas ha 100 gånger längre livslängd än nuvarande batterier, säger Marcus Priftis.

Men poängterar Priftis, Gruvberget i Bricka innehåller mycket små mängder vanadin jämfört med exempelvis slagghögarna från SSAB:s stålverk i Luleå, som producerar nästan dubbelt så mycket vanadin årligen.

I klippet ovan: Marcus Priftis listar tre saker du inte visste om vanadin och Brickagruvan.

BRICKAGRUVAN – DETTA HAR HÄNT

  • Hösten 2022 beslutade mark- och miljödomstolen att ge tillstånd till företaget Svenska Vanadin AB att bedriva gruvbrytning av vanadin i byn Bricka i Hudiksvalls kommun.
  • Men Länsstyrelsen i Gävleborg, Hudiksvalls kommun och sakägarna – de boende som berörs direkt av en eventuell gruvbrytning – överklagade beslutet.
  • De menar att det underlag som bolaget presenterat som miljökonsekvensbeskrivning både är undermåligt och utgör ett tillräckligt skäl för att neka bolaget rätten att starta en gruva. Detta i enlighet med försiktighetsprincipen.
  • Nu har frågan om Svenska Vanadin får miljötillstånd för en vanadingruva i Bricka tagits upp av Mark- och miljööverdomstolen, som kommer med sitt beslut under onsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brickagruvan

Mer i ämnet