I bild till vänster: Långmyrsjön utanför byn Bricka i Hudiksvall. I bild till höger: kemisten och författaren Marcus Priftis.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör gruvexperten Marcus Priftis om vanadinutvinning i Bricka. Foto: Lari Honkanen/SVT

Tre saker du inte visste om Brickagruvan

Publicerad

Vanadinbrytningens vara eller icke-vara i Bricka kan tyckas krånglig och frågorna bullar: Vad är det som är så speciellt med vanadin? Vilka är alternativen till ny gruva? Och vad händer om bolaget får tillstånd till gruvdrift? Gruvexperten Marcus Priftis svarar.

Idag kommer avgörandet efter förhandlingarna i Mark- och miljööverdomstolen. I väntan på domslut hjälper Marcus Priftis med att räta ut en del frågetecken.

Marcus Priftis är en kemist och tidigare statlig miljöhandläggare. Han har författat boken ”Brytningstid: hur gruvan blev en ödesfråga”, som handlar om gruvindustrins betydelse för Sveriges historia, vår vardag och vår framtid. Nu delar han med sig av sin kunskap som är relevant i frågan om en eventuell vanadingruva i byn Bricka.

Brickagruvan

Varför kallas vanadin för en framtidmetall?

– Tekniken för vanadinbatterier är under utveckling och förväntas ha 100 gånger längre livslängd än nuvarande batterier, säger Marcus Priftis.

Men poängterar Priftis, Gruvberget i Bricka innehåller mycket små mängder vanadin jämfört med exempelvis slagghögarna från SSAB:s stålverk i Luleå, som producerar nästan dubbelt så mycket vanadin årligen.

I klippet ovan: Marcus Priftis listar tre saker du inte visste om vanadin och Brickagruvan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brickagruvan

Mer i ämnet