Det är en Novus-undersökning beställd från MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, och polisen som visar på svenskarnas rädsla och okunskap kring säkerheten på nätet. Och den är inte obefogad, för närmare två miljoner svenskar har någon gång utsatts för brott på nätet.
Under oktober månad lägger MSB och polisen extra fokus på informationssäkerhet.
– Under månaden arbetar vi aktivt tillsammans med övriga Europa för att öka medvetenheten om vilka konsekvenser ett högriskbeteende kan få på internet, säger Marianne Rilde Björkman, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Var femte sparar kontouppgifter i nätbutiker och appar
Här nedan listar SVT resultatet från undersökningen.
• 28 procent oroar sig för att bli utsatt för it-relaterad brottslighet. Nästan var femte (17 procent) uppger att de redan har drabbats av sådan brottslighet och dessa oroar sig i högre utsträckning (38 procent).
• Var tredje svensk (32 procent) känner oro för att någon obehörig ska komma åt lösenord och kortuppgifter.
• 38 procent har på grund av oro förändrat sitt beteende på nätet för att undvika risker. Fler män än kvinnor (42 procent män, 34 procent kvinnor).
• 23 procent använder namn eller andra uppgifter som kan förknippas med ”mig eller min familj” eller vanligt förekommande ord.
• 65 procent av svenskarna tvekar alltid och klickar först efter att de har försäkrat sig om att en länk i ett mejl eller ett sms från en vän verkar pålitlig. 12 procent klickar aldrig.
• Var femte sparar alltid eller ibland sina kortuppgifter i appar och nätbutiker.
• Nästan 7 av 10 har någon gång funderat över vilka säkerhetsrisker smarta saker kan innebära.
Källa: polisen
Hur är underökningen gjord?
Undersökningarna av Novus och SCB är gjorda på beställning av MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, i samverkan med polisen.
Novus har tillfrågat ett slumpmässigt och representativt urval om 1011 svenskar mellan 18 och 79 år om deras erfarenheter och attityder på internet. Så har man kommit fram till siffran på de närmare två miljoner svenskar som utsatts för brott på nätet – den siffran är alltså inte baserad på polisanmälningar. SCB:s undersökning är gjord under 2018 och är baserad på över 18.000 enkätsvar som bland annat rör informationssäkerhet.
Oktober har utsetts till EU:s informationsäkerhetsmånad (European Cyber Security Month) av EU:s byrå för nät- och informationssäkerhet, och syftar till att öka medvetenheten om frågorna hos allmänheten.