Två personer står i en kontorsmiljö med ett färgglatt väggmålning i bakgrunden. Den ena personen bär en beige tröja och den andra har en svart blazer över en rosa topp. Rummet är inrett med moderna möbler, inklusive stolar och bord i varierande färger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De kärva ekonomiska tiderna fortsätter för region Gävleborg. Regionråden Patrik Stenvard (M) och Anna Sundberg (SD) tror inte det ska märkas så mycket för invånarna och personalen. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Trygghet i fokus men Regionen går mot nytt förlustår

Uppdaterad
Publicerad

Fler biljettkontrollanter på bussarna och bättre belysning är några av satsningarna i regionstyrets pressade budet för 2025.

– Men botten är nådd och vi ser fram emot ljusare tider, säger regionrådet Anna Sundberg (SD).

I flera år har Region Gävleborgs ekonomi varit kärv. 2022 landade på minus 120 miljoner kronor, 2023 på minus 314 miljoner kronor och i år beräknas man gå back med hela 820 miljoner kronor.

– Det är inflation och pensionskostnader som är orsaken, säger Anna Sundberg (SD).

För 2025 räknar majoriteten bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Sjukvårdspartiet att pensionskostnaderna lättar rejält i takt med att inflationen sjunker.

I slutet av 2025 tror majoriteten att regionens ekonomi är i balans men större delen av året blir fortsatt kämpigt så ett nytt minusresultat på 251 miljoner kronor är att vänta ändå.

Fortsatt behov av lån

Under året har regionen lånat 600 miljoner kronor för att betala de stora ombyggnationerna av sjukhusen i Gävle och Hudiksvall och tar höjd för att det kan behöva lånas ännu mer, upp mot en miljard, för det även under 2025.

Att låna för att betala räkningarna låter inte särskilt klokt om man tänker privatekonomiskt?

– Vi gör investeringar i våra sjukhus som vi aldrig har gjort tidigare och det är bättre att låna till sitt hus än att tömma sparkontot eller sälja fonder. Avbetalningstiden är 40 år, säger Patrik Stenvard (M).

Slutgiltigt beslut om budgeten fattas av regionfullmäktige senare i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.