Ulf Stureson utanför Alftaskolan där han gick på 1970-talet. Foto: Anders Sundin/SVT

Ulf Stureson tillbaka efter tio års tystnad

Uppdaterad
Publicerad

Den forne Traste Lindéns Kvintett-medlemmen Ulf Stureson är tillbaka i Alfta. Där tar han vid historieberättande om bygden som hans farfar inledde och avslutade samma år Stureson föddes.

Ulf Sturesons kommande platta heter ”Alfta förr och nu” precis som hans farfar Johan Ohlssons bok om Alftas historia. Ulf Stureson tar vid där farfar slutade, 1961, samma år som Ulf Stureson föddes. Men den här gången berättas historien helt genom Sturesons ögon.

– Det var efter att min pappa gick bort förra våren som jag gick igenom alla hans papper och hittade boken, säger Ulf Stureson. Direkt kom jag på att titeln passar till min skiva. Alfta är den enda plats som jag har väldigt starka känslor för, både positiva och negativa. Jag bor i Stockholm sedan många år tillbaka och det är trevligt och det finns massor att göra där. Men där jag verkligen känner någonting, det är ju här i Alfta.

Har det alltid varit så?

– När jag var kring 20, då ville jag ju bara härirån.

Förlorade både sin syster och bror

Och med Traste Lindéns Kvintett fick Ulf Stureson vara popstjärna under några år på 1980- och en bit in på 90-talet. Direkt efter att Traste Lindéns Kvintett lagt ner gör Ulf Stureson sin första soloplatta 1996, ”I overkligheten”, som handlar om hur han förlorar både sin syster och sin bror.

En skiva som fortfarande hyllas av kritiker men som aldrig nått en stor publik. ”Alfta förr och nu” är en mycket mer utåtriktad skiva och nu tänker även Ulf Stureson följa upp med en turné till hösten.

– Efter tiden i Traste Lindéns Kvintett och skivan ”I overkligheten” ville jag absolut inte spela ute. Nu är jag mycket mer redo att ut och köra och visa upp mig. Här är jag – nu jäklar.

Med sig på turnén tänker han ta ett gäng musiker från grannbyn Rengsjö. Om några veckor spelar han hela plattan live på Scalateatern i Stockholm. En singel, ”Gräs och syra” finns ute nu, albumet kommer i augusti.

Se ett längre inslag här.

Diskografi Ulf Stureson

I overkligheten (1996)

Ulf Stureson (2000)

Allt jag vill säja (2003)

Beroende (2007)

Alfta förr och nu (augusti, 2017)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.