Formgivararna Maria Sjödin, Iwa Herdensjö, Douglas Luhanko och Erica Laurell Hedberg är aktuella med en textilutställning på Hälsinglands museum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är formgivarna som tagit inspiration från Hälsinglands textila kulturskatter för nya kreationer. Foto: Malin Eirefelt/SVT

Utställning på Hälsinglands museum tar gamla textilier till samtida design

Uppdaterad
Publicerad

Fyra modeskapare har rotat runt i hembygdsgårdarnas textila samlingar i Hälsingland. Här kan du se resultatet som blev en utställning på Hälsinglands museum i Hudiksvall.

– Hela projektet syftar till att lyfta fram de textila skatter och samlingar som kanske inte finns tillgängliga för allmänheten, säger textilformgivaren och konstnären Katarina Brieditis, konstnärlig ledare för projektet Textil Hälsingland och fortsätter:

– Det som ligger i kistor och förvaras i byrålådor på gårdarna och som man inte trott är så intressant och betydelsefullt tidigare

Tillsammans med formgivarna Maria Sjödin, Iwa Herdensjö, Douglas Luhanko och Erica Laurell Hedberg har hon besökt fem hälsingegårdar i Hälsingland och botaniserat bland deras textilsamlingar för att inspireras till nya kreationer.

Vad finns det för värde i gamla plagg?

– Den ständiga fascinationen av att utsmycka och göra saker vackert, och omsorgen som man lagt ned i textilier för sina nära och kära, säger Katarina Brieditis om det hon funnit bland Hälsinglands bortglömda textilskatter.

Tidigare har man mest uppmärksammat det som hör till det erkända lokala dräktskicket. Men nu har man till exempel synat gamla arbetskläder i sömmarna. Resultatet av projektet med skisser på nya kreationer finns att se på Hälsinglands museum fram till 30 december.

Klicka på videon ovan och följ med på utställningen som kombinerar mode, funktion och stil med lokal tradition.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.