Se när Vallstaborna samlades för en ljusmanifestation. Foto: Leo Nyström/SVT

Flera hundra Vallstabor samlades i protest mot utvisning

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Simsek har bott i Vallsta utanför Bollnäs i sex och ett halvt år. Nu förväntas de lämna landet på fredag efter ett utvisningsbesked. Enligt familjens juridiska ombud har familjen hamnat i kläm på grund av ett stelbent regelverk.

Vallsta har 265 invånare. På bara två timmar samlades runt 240 personer till en ljusmanifestation, enligt arrangörens egen beräkning. Vissa är tårögda, många uttrycker en stark kärlek till familjen. Särskilt till pappan Faruk Simsek, som jobbar på den lokala matvarubutiken.

– Vallsta är så bra. De har hjälpt oss och står bakom oss – vi är jättetacksamma, säger dottern Kubra Simsek. Hon översätter för sin pappa som står sammanbiten bredvid.

Turerna med Migrationsverket

Familjen Simsek kom från Turkiet genom ett arbetstillstånd, men arbetet på grillen i Vallsta var inte hållbart för familjen.

– 6000 i månaden kan man ju inte leva på, säger Ingvar Persson, som har tagit på sig ansvar att hjälpa familjen.

Därför slutade pappan, och sökte asyl för att kunna stanna i landet. De fick avslag 2019, men ett nytt hopp uppenbarade sig. Ifall man får avslag på en asylansökan finns det en särskild regel som tillåter en att söka nytt arbetstillstånd när man fortfarande är inom landet.

Då hade pappan precis fått ett nytt jobb på den lokala matvarubutiken. Men enligt regeln ska du ha haft samma anställning de senaste fyra månaderna, vilket han då inte haft. En två år lång juridisk kamp påbörjades, som kan få sitt slut på fredag.

”Ett komplext regelverk”

– Det är självklart ett komplext regelverk, det kan vara svårt att förstå varför det är just fyra månader och inte två månader. Men så länge vi har en reglerad invandring i Sverige har vi ett regelverk att förhålla oss till, säger Migrationsverkets presschef Guna Graufelds.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.