Det kan ta tid innan vattentillförseln är tryggad i Hamrångebygden. Det säger Karolina Stenroth på Gästrike Vatten. Foto: Anders Sundin/SVT

Vattenbrist i Hamrångebygden kan försena nybyggen

Uppdaterad
Publicerad

Att få igång bostadsbyggandet i Hamrångebygden har stött på problem. Vattenverket i Totra i Bergby räcker inte till. Nu måste en ny ledning från Gävle, tre och en halv mil bort, kopplas på.

– Utifrån den kapacitet vi har i dag kan vi ansluta 100 personer till vattenätet i Hamrångebygden, säger enhetschef Karolina Stenroth på Gästrike Vatten.

SVT Gävleborg har tidigare berättat om att behovet av bostäder i Bergby, Hamrångefjärden och Norrsundet är stort och 100 personer är inte mycket om man vill expandera. Den lokala utvecklingsgruppen i Hamrångebygden har på egen hand dragit igång ett projekt för kunna bygga kooperativa hyresrätter.

Osäker vattentillförsel

Samtidigt planerar det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna ett trygghetsboende med ett 30-tal lägenheter. Men vattentillförseln till Gävle kommuns ytterområde kan sätta käppar i hjulet för framtida byggande.

– Vattenförsörjningen är jätteviktig för vår utveckling i Hamrångebygden, säger Lars Bergmark, affärsutvecklare på Gavlegårdarna. Nu räcker det till vårt planerade trygghetsboende. Men faller det väl ut och vi vill bygga mer där så har förstås vattenförsörjningen stor betydelse.

Lennart Sjögren är konsult och utreder det kooperativa hyresbostäderna håller med.

– Utan en ordnad vattenförsörjning kommer ingen att våga investera längs kusten norr om Gävle, säger Lennart Sjögren. Man måste lösa det här snabbt, problemet är känt sedan flera år tillbaka.

Lösningen tio år bort

Vattenverket i Totra når snart sin maxnivå och kvalitén på vattnet är heller inte bra. Gästrike Vatten jobbar på en lösning, men det kommer att ta tid.

– En överföringsledning från Gävle är den långsiktigt bäst lösningen, säger Katarina Stenroth. Den ligger i vår tioårsplan, men den är också beroende av att det finns tillräckligt mycket vatten i Gävle för att klara av det. Och där planerar vi för ett nytt vattenverk i Älvkarleby och en ny överföring därifrån som måste byggas först.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.