Satsningen kommer ur den växande problematiken med rekrytering av unga in i kriminella nätverk i Gävle.
Fem nyanställda ska bilda ett team som arbetar enligt metoden SIG – Sociala insatsgrupper. Metoden används i över hundra kommuner på rekommendation av Brottsförebyggande rådet och Socialstyrelsen. I samverkan mellan socialtjänst, polis och andra aktörer så som skola, ska anpassade insatser och samordnat stöd ges unga som närmar sig den kriminella miljön.
– Vi har sett behovet av att fokusera en del av tjänsterna mot den målgruppen. Vi har tittat på framgångsfaktorer och utmaningar i andra kommuner och försökt skapa en Gävlemodell, säger Anna Bakken Krentze, enhetschef öppenvården barn och unga.
Saknas forskning
I en sammanställning från Socialstyrelsen framgår det att uppföljning och utvärdering av SIG inte har skett i någon vidare omfattning i Sverige.
En rapport från Högskolan i Gävle från ifjol slår fast att de få utvärderingar som gjorts inte kan påvisa att SIG ger tydliga positiva effekter. Samma rapport visar en bristande kunskap om SIG inom socialtjänsten i Gävle, då medarbetare intervjuades.
– Vi har gjort ett grundligt arbete. Vi har under lång tid haft möten med polisen om hur vi vill forma en Gävlemodell. SIG är ingen quickfix, men vi är införstådda med att vi måste samarbeta strategiskt, säger Anna Bakken Krentze, enhetschef öppenvården barn och unga.