För att företagandet ska öka bland utrikesfödda i Gävleborg menar den moderata riksdagsledamoten Lars Beckman att det finns en del trösklar att ta sig över, exempelvis hur några av företagen finaniseras.
– Idag finns det tyvärr inofficiella banksystem som är utanför det reguljära banksystemet, där utrikesfödda lånar av varandra. Det är klart att vi måste fundera på hur vi ska få det ordinarie banksystemet att fungera istället, säger han.
Banken sa nej
Företagaren Mehrdad Nesaei är en av dem som fått nej av banken. När han skulle starta upp sitt glasmästeri fick han istället hjälp av en privat företagare.
– Jag hade turen att träffa en person som ställde upp för mig men den möjligheten har inte alla som vill starta företag. Det kan vara jättesvårt att få lån från bankerna, säger han.
”Man måste lyfta fram goda exempel”
Under måndagen anordnade Lars Beckman (M) ett möte tillsammans med ett antal utrikesfödda Gävleborgs företagare. Under mötet diskuterade man främst vad det är som krävs för att det egna företagandet ska öka i länet. Företagarna var överens om att goda svenskkunskaper var viktigt och flera nämnde även att attitydproblem, både hos myndigheter och utrikesfödda, kan vara ett hinder.
– Man måste lyfta fram goda exempel i form av oss företagare som kommer från ett annat land och har lyckats. Sedan ska man ta till vara på den kompetens som kommer och göra snabba insatser, personliga planer och ge stöd, säger Suzana Stamenkovic som driver eget företag.
1,2 miljoner
Idag finns det cirka 1,2 miljoner egna företagare i Sverige, varav 37 procent är utrikesfödda. I Gävleborg är siffran lägre då 22 procent av de som driver företag är utrikesfödda. Den siffran vill Lars Beckman höja.
– Vi behöver fler jobb. Man kanske har varit företagare i sitt hemland och sedan kommer man till exempel till Gävle, Sandviken eller Hofors och då är det klart att man ska ta till vara på den kompetens som man har, säger han.