Bo Tapper får hemtjänstbesök tre till fyra gånger per dag. Personalen använder visir numera, men aldrig munskydd, vilket han anser är under all kritik. Foto: Privat/ Johan Nilsson/ TT

Virussjuke Bo Tapper är oroad – ingen från hemtjänsten har munskydd

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av mars pratade SVT med 80-årige virussjuke Bo Tapper som fick hemtjänstbesök tre till fyra gånger per dag utan att personalen använde munskydd, vilket gjorde honom orolig över att bli covid-smittad. Sju månader har gått och personalen använder numera visir, men Bo tycker inte det räcker – trots att det inte finns munskyddskrav.

Enligt Bo Tapper i Bollnäs har han på en månad fått besök av cirka 18 olika personer ur hemtjänsten, en siffra han tycker är för hög med tanke på coronaviruset.

– Står de böjda över mig och jobbar med mig, då pratar de naturligtvis och då droppar det ju ner på mig, säger Bo Tapper.

Coronaviruset i Gävleborg

Enligt kommunen går allt rätt till, man säger sig följa Region Gävleborgs rutiner för ansiktsnära vård, vilka gäller inom två meters avstånd.

Visir går före munskydd

SVT har tagit del av regionens dokument och enligt dem ger munskydd och heltäckande visir samma skydd – visir föredras till och med.

De listade orsakerna är att munskydd kan bli fuktiga och lättare släppa genom smittämnen eller göra att personal oftare vidrör ansiktet. ”Munskydd gör att personalens ansikte inte syns vilket kan försämra kvaliteten på vården” står det också.

– Smittskyddsläkaren i länet och Folkhälsomyndigheten anser att det räcker med visir så det är det vi har infört, säger Britt-Marie Blom Lindström, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Bollnäs kommun.

Enligt henne har det knappt kommit in några klagomål från brukare sedan visiren började användas den 10 juli och komplettering med munskydd blir enligt kommunen relevant först om en brukare är, eller misstänks vara, covid-smittad.

Basal hygienrutin

Oavsett om munskydd eller visir används finns det risker. När SVT intervjuade före detta smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo i maj sa han:

– Tyvärr följer man inte basal hygienrutin tillräckligt på många ställen. På de ställena kan det vara direkt kontraproduktivt om man börjar med munskydd eller visir. När alla har full kontroll på att de basala hygienrutinerna fungerar kan man lägga till det här med visir eller munskydd.

Hör Bo Tapper och Britt-Marie Blom Lindström, medicinskt ansvarig sjuksköterska, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet