• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Bo Tapper får besök av hemtjänst tre till fyra gånger per dag. Och ingen har någonsin på sig munskydd, till hans förtvivlan. Charlotte Lind är enhetschef för sjuksköterskorna på Bollnäs kommuns äldreboenden, hon söker efter företag som kan donera skyddsutrustning för att det råder brist på sådan inom den egna verksamheten. Foto: Privat

Hon eftersöker munskydd på Facebook till äldreboenden i Bollnäs

Uppdaterad
Publicerad

Äldreboenden i Bollnäs saknar nödvändig skyddsutrustning. Detta enligt Charlotte Lindh, enhetschef för sjuksköterskorna på kommunens äldreboenden. På Facebook ber hon därför företag att donera munskydd och visir.

Det är främst tätsittande munskydd som saknas i kampen mot coronaviruset. De som finns i dagsläget är öppna på sidorna och stoppar inte droppsmitta fullt ut. Ett antal mindre och större företag har dock kommit till äldrevårdens räddning då de gett bort olika typer av skyddsutrustning som kan användas inom äldrevården, exempelvis munskydd och visir.

– Det som har löst våra problem har ju varit att olika företag har gått in och skänkt, säger Charlotte Lind.

Coronapandemin

Men lösningen med hjälpande företag är kortsiktig enligt henne.

Vad ger det för konsekvenser att jobba utan skyddsutrustningen som behövs?

– En patient som är smittad kan smitta personalen. Och personalen blir orolig och de vet inte hur de ska bete sig i vissa situationer och så blir de frustrerade när de inte får tag på grejer, säger Charlotte Lind.

Hemtjänst utan munskydd

Bo Tapper är 80 år och har sedan tidigare en virussjukdom. Han förlitar sig på hemtjänsten som besöker honom tre till fyra gånger per dag. Men personalen har till hans förtvivlan aldrig på sig munskydd, något han oroas över och försökt få ändring på via kontakt med hemtjänstens verksamhetschef.

– Det känns väldigt otryggt när jag vet att det skulle kunna vara så mycket bättre. Personalen vill ju ha munskydd, de har frågat sin verksamhetschef om det men nej, hon säger nej och ger inget skäl till varför, säger Bo Tapper.

I samtal med SVT säger verksamhetschefen på Bollnäs hemtjänst inom äldrevården att personalen följer Folkhälsomyndighetens råd och Region Gävleborgs vårdhygieniska rutiner.

– Vi förstår att många brukare är oroliga och efterfrågar munskydd på personalen. Men det finns inte något direktiv som säger att vi ska ha munskydd om vi inte jobbar med coronavirussmittade eller med personer som misstänks vara smittade. Och generellt sett har jag inte fått till mig att personalen vill ha munskydd när de jobbar på som vanligt, säger Therese Norgren, verksamhetschef på Bollnäs kommuns hemtjänst inom äldrevården.

Starta klippet ovan för att ta reda på hur bristen på skyddsutrustning drabbar vården och behövande i Bollnäs kommun.

Charlotte Lind är enhetschef för sjuksköterskorna på Bollnäs kommuns äldreboenden och har känt sig manad att nå ut till företag för att få hjälp med att få tag på rätt typ av skyddsutrustning. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet