• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En grå kissemiss ligger i öppningen på en leksakstunnel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till katthemmet och hör vad föreningens ordförande tycker bör göras för att bevara katthemmet. Foto: Amanda Alvarsson/ SVT

Wera fick hjälp på katthemmet – som hotas av nedläggning

Publicerad

Wera kom till katthemmet med ett stort sår på halsen från ett hem där hon inte kunde stanna. Nu hotas katthemmet som hjälpte Wera av nedläggning – om inte pengar kommer in innan nyår.

Hundra tusen kronor. Det är var det i runda slängar kostar att driva Gefle katthem per månad. Personal, lokalhyra och veterinärkostnader kan lätt bli påfrestande när hela föreningen drivs ideellt. Men katthemmets betydelse är stor för Britt Nilheim, ordförande i föreningen, som minns ett berörande ärende från förra året.

– Det var en familj som hittade en kartong ute i skogen i Skutskär, de var ute och plockade svamp i höstas. Och i den kartongen låg sex kattungar som någon bara ställt ut i skogen. De kom hit, och alla har fått varsitt hem nu, berättar hon.

101 katter adopterades bort

De flesta katter som kommer till katthemmet har antingen blivit omhändertagna av länsstyrelsen eller så har ägaren inte möjlighet att ta hand om katten längre. Men det händer att det kommer in katter som allmänheten hittat ute.

– Vi tar emot mellan 30 och 40 katter per år men nu håller vi på att minska. Och ibland har vi så många kattungar!

I Sverige tar djurhem emot tusentals katter varje år och i Gävle fick 101 katter ett nytt hem förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.