En person i en klar gul reflexjacka sätter en elladdare i en buss. I bakgrunden syns flera bussar av samma märke, parkerade på en asfalterad yta under en blå himmel med några moln.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredrik Beckius, affärschef på Transdev, lovar att de eldrivna bussarna ska komma i tid i vinter. Foto: Stefan Larsson/SVT

Ytterligare en vinter med generatorladdning för X-trafiks bussar

Publicerad

Förra vintern var det busskaos med många inställda avgångar i Gästrikland på grund av att elbussarna inte kunde laddas ordentligt i kylan. Med hjälp av elgeneratorer som drivs med förnybar diesel löste man problemet i slutet av vintern.

Nu står ännu en vinter för dörren. Bussbolaget Transdev, som sköter trafiken lovar nu att det inte ska bli några problem.

– Vi vet ju nu att vi klarar av att driva trafiken med hjälp av generatorerna, säger Fredrik Beckius, affärschef på Transdev.

Elbusskaoset i Sandviken

Vad det gäller generatorerna så kommer de användas en vinter till men ska sen vara borta från nästa sommar. Just nu används två generatorer. En i Gävle och en i Sandviken. I Gävle kommer bussbolaget att få tillräcklig eltillförsel vid månadsskriftet februari/mars och i Sandviken till sommaren 2025.

Hör mer i videon om förutsättningarna för elbusstrafiken i vinter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elbusskaoset i Sandviken

Mer i ämnet