En kvinna står på en strand medan det blåser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra Erika Axelsson, länsfiskekonsulent vid Länsstyrelsen i Halland, berätta om hur framtiden ser ut för algodling längs med västkusten. Foto: Ella Persson/SVT

Algodling ökar på Västkusten: ”Potentiellt livsmedel”

Uppdaterad
Publicerad

Algodlingarna blir allt fler längs västkusten och flera nya kan vara på gång från Laholmsbukten upp till norra Bohuslän.

Här får du svar på tre frågor om nuläget, utmaningarna och framtiden för algodlingen.

Stora alger kallas vanligen för tång, och kan bland annat användas som livsmedel.

Flera ansökningar

För närvarande finns tre algodlingar i Halland. Ytterligare fem ansökningar för att få etablera en algodling ligger på länsstyrelsen.

Även i Västra Götaland märks ett ökat intresse. Där finns för närvarande 34 anläggningar med tillstånd för algodling och flera pågående ärenden.

Men hur bra är västkusten för algodling och hur ser framtiden ut – det svarar Erica Axelsson, länsfiskekonsulent i Halland, på i klippet ovan.

”Gäller att att lokalisera på rätt plats”

Enligt Erika Axelsson, länsfiskekonsulent vid Länsstyrelsen i Halland, pågår också ett nationellt arbete för att underlätta etablering av vattenbruk, som algodling är en del av.

– Det gäller bara att man lokaliserar det på rätt plats, så att det inte krockar med andra intressen, säger hon.

Men vad kan vi göra med tången? I klippet nedan visar Cissi Urbanke, kökschef på en restaurang i halländska Fjärås, tre sätt att laga mat med tång.

En kvinna står fraför en talrik och håller upp en bit tång över den.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den känner du igen kanske?” – Starta klippet för att se kökschefen Cissi Urbanke visa tre sätt att använda tång i matlagningen. Foto: Ella Persson/SVT

Vad är vattenbruk?

Vattenbruk är en snabbt växande global livsmedelsgren.

Det är produktionen av alla slags djur och växter i vatten, exempelvis fisk, kräftdjur, ostron och alger. Stora alger kallas ofta för tång.

Produktionen kan även ske i odlingssystem på land.

Källa: Göteborgs universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.