Stora alger kallas vanligen för tång, och kan bland annat användas som livsmedel.
Flera ansökningar
För närvarande finns tre algodlingar i Halland. Ytterligare fem ansökningar för att få etablera en algodling ligger på länsstyrelsen.
Även i Västra Götaland märks ett ökat intresse. Där finns för närvarande 34 anläggningar med tillstånd för algodling och flera pågående ärenden.
Men hur bra är västkusten för algodling och hur ser framtiden ut – det svarar Erica Axelsson, länsfiskekonsulent i Halland, på i klippet ovan.
”Gäller att att lokalisera på rätt plats”
Enligt Erika Axelsson, länsfiskekonsulent vid Länsstyrelsen i Halland, pågår också ett nationellt arbete för att underlätta etablering av vattenbruk, som algodling är en del av.
– Det gäller bara att man lokaliserar det på rätt plats, så att det inte krockar med andra intressen, säger hon.
Men vad kan vi göra med tången? I klippet nedan visar Cissi Urbanke, kökschef på en restaurang i halländska Fjärås, tre sätt att laga mat med tång.
Vad är vattenbruk?
Vattenbruk är en snabbt växande global livsmedelsgren.
Det är produktionen av alla slags djur och växter i vatten, exempelvis fisk, kräftdjur, ostron och alger. Stora alger kallas ofta för tång.
Produktionen kan även ske i odlingssystem på land.
Källa: Göteborgs universitet