• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Älgstammen minskar i Halland men inte skadorna på skogen

Uppdaterad
Publicerad

Med start den åttonde oktober är älgjakten i södra Sverige nu igång. På senare tid har det blivit tuffare för halländska älgar eftersom rådjurs- och dovhjortsstammen ökar och konkurrerar om födan.

– Vill man fortsatt ha älg måste man också se till att skjuta andra klövviltsarter, säger Martin Broberg, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen.

Länsstyrelsen beslutar om hur många älgar som får fällas. För att underlätta för skogsägare och minska skador på skogen har många älgar fått sätta livet till under de senaste jaktperioderna. 

– Älgstammen har minskat ganska ordentligt i Halland totalt sett, säger Martin Broberg.

Fortfarande stora skogsskador

Men trots det ser Länsstyrelsen inte att skadorna på skogen minskar. Martin Broberg tror att ökningen av annat betande klövvilt, som rådjur och dovhjort, är en del av förklaringen.

– Älgen trängs undan och tvingas äta mer av sitt vinterfoder som i princip är tall, säger Martin Broberg.

Starta klippet för att se honom berätta om vilka konsekvenser utbredningen av annat klövvilt får för älgen.

Älgjakt i Hallands län

Älgjakten pågår från 8 oktober 2022  till 31 januari 2023. Alla fällda älgar måste rapporteras till Länsstyrelsen inom 14 dagar. Fällavgiften för ett vuxet djur är 1000 kronor och 100 kronor för en kalv. Huvudregeln är att älgen tillfaller jakträttshavaren på den fastighet där älgen dör.

Källa: Länsstyrelsen Halland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.