• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Skogsstyrelsen: Viktigt att bevara Hallands unika skogsmiljöer

Publicerad

I år sökte skogsägare i Halland bidrag för olika naturvårdande åtgärder för sammanlagt 36 hektar skog, och för 323 000 kronor. Dessa åtgärder för att främja natur- och kulturvärden är viktiga enligt Skogsstyrelsen, som gärna ser att fler skogsägare söker bidragen.

I klippet ser du distriktschef Anders Johannesson förklara varför mer av den halländska lövskogen bör skyddas.

Skogsägare kan söka bidrag för till exempel naturvårdsbränning, anläggning av våtmark eller plantering av lövskog på nedlagd jordbruksmark. I år har alla ansökningar i Halland från skogsägare som uppfyller grundkraven för ekonomiskt stöd, beviljats.

Lövskogarna minskar

Trots att granen är dominerande så har Halland ett varierat skogslandskap med många lövskogar.

Den halländska löv- och blandskogen har dock minskat vilket gör det viktigt att vara rädda om de varierade skogar som finns, inte minst på grund av att de är viktiga för den biologiska mångfalden, enligt region Halland. Andelen skyddad produktiv skog är idag cirka 10 procent av skogsarealen.

Så många har ansökt om stöd för sin skog i Halland

2021

Ansökan om stöd:

9 ärenden beviljade, 147 000 kr, ca 16 hektar.

Avslutade och slututbetalt:

11 ärenden, 350 000 kr, ca 39 hektar.

2022

Ansökan om stöd:

Hittills 10 ärende beviljade, 323 000 kr, ca 36 hektar.

Avslutade och slututbetalt:

Hittills 4 ärenden, 48 000 kr och ca 5 hektar.

Källa: Skogsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.