En byggnadsställning som står intill en hög vägg på Ringhals. En kran används för att lyfta material eller utrustning, medan arbetare syns i närheten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
300 ton – så tunga är de komponenter i Ringhals 2 som ska lyftas ut via en öppning i väggen. I klippet hör du hur avvecklingen på kärnkraftverket går till. Foto: SVT/Alice Loth

Avvecklingen på Ringhals kärnkraftverk – så sker rivningen från insidan och ut

Publicerad

Från energicentrum till tomt skal. På Ringhals utanför Varberg är två av fyra reaktorer nu inne i en avvecklingsprocess.

– Utöver reaktortanken har vi kilometervis med rör och kablar, säger Andreas Ahagen, chef för avvecklingen.

Driften på Ringhals 1 och 2 stoppades i december 2020 respektive 2019. Hur själva avvecklingen ska gå till har däremot arbetats fram sedan 2015.

Avvecklingen väntas ta sammanlagt 10 år, vilket är dubbelt så lång tid som det tog att bygga reaktorerna.

I klippet ovan får du följa med in till Ringhals 2 och höra hur avvecklingen går till.

Tre sorters byggavfall från kärnkraftverket – så hanteras det efter rivning:

En person i en säkerhetsdräkt och hjälm står framför  Ringhals kraftverksanläggning, med en ljusblå himmel i bakgrunden. I det övre vänstra hörnet finns en räknare med siffrorna 3, 2, 1.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Radioaktivt, lite kontaminerat – eller inte alls. Det är den stora frågan när avfallet från nedmonteringen ska klassas och hanteras. Andreas Ahagen är avvecklingschef på Ringhals och listar de olika kategorierna. Foto: SVT/Alice Loth

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.