En tvådelad bild. Till vänster en undervattensbild på ett barn som simmar, till höger en porträttbild på Veronika Wintvik.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan berättar Veronika Wintvik, enhetschef på Klitterbadet om vilka konsekvenser bristen på simlärare kan få. Foto: SVT

Brist på simlärare – 140 simskoleplatser kan gå förlorade i Falkenberg

Uppdaterad
Publicerad

Det råder nationell brist på badhuspersonal – och simkunskapen hos barn står på spel när antalet simlärare är för få. På Klitterbadet i Falkenbergs kommun kan 140 simskoleplatser gå förlorade om de inte lyckas rekrytera fler simlärare tills sommaren.

– Det är jätteallvarligt. Alla behöver lära sig simma, det är en livsviktig kunskap, säger Veronika Wintvik, enhetschef på Klitterbadet i Falkenberg i klippet ovan.

Inte attraktiva som arbetsgivare

Svenska badbranschen ser allvarligt på bristen. Nu ska man försöka råda bot på den – med en utbildning som ska höja kompetensen hos personalen.

– Alla skriker efter personal och det är inte lätt att hitta eftersom vi inte är tillräckligt attraktiva som arbetsgivare, konstaterar Kari Tryde som är projektledare för kompetensförsörjningsprojektet som dragits igång.

I klippet nedan hör du Kari Tryde om projektet som bland annat ska ge fler simlärare:

En bild från ett badhus. På bilden står en badvakt i orange tröja vid en poolkant och kollar ut över vattnet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mer om vad projektet går ut på berättar projektledare Kari Tryde i klippet ovan. Foto: SVT

De står bakom satsningen på badhuspersonal

Det är Svenska badbranschen, Svenska livräddningssällskapet, Svensk simidrott och Svenska badmästarförbundet som tillsammans med Kommunal och Sobona, Kommunala företagens arbetsgivarorganisation, driver projektet. Detta med hjälp av 1,5 miljoner kronor i medel från Arbetsförmedlingen.

Fakta: Simkunnighet minskar bland svenska elever

Sju procent av eleverna i årskurs 6 läsåret 2021/2022 kunde inte simma 200 meter. Jämfört med 2014 har andelen simkunniga minskat med två procentenheter. Det innebär att ungefär 8 300 elever som lämnade mellanstadiet i juni inte kunde simma inför sommarlovet.

Skolverkets undersökning visar också att elevsammansättningen på skolorna har betydelse för andelen simkunniga elever. På skolor med sämre socioekonomiska förutsättningar klarar 89 procent av eleverna betygskriteriet i simning, jämfört med 95 procent på skolor med bättre förutsättningar.

Mer än hälften av lärarna i uppföljningen tycker att det är en utmaning att få till simundervisningen. En fjärdedel av lärarna uppger att det finns stora utmaningar med tillgång till tider i simhallen, att erbjuda extra simundervisning för elever som behöver samt transport till och från simhallen. En femtedel uppger att det finns stora utmaningar med elever som inte kommer till simundervisningen.

Om simning i grundskolans läroplan

Simning ingår i ämnet idrott och hälsa i grundskolan. Från och med mellanstadiet ingår även badvett, säkerhet och hantering av nödsituationer vid vatten i undervisningen. För betyget E i grundskolan ska eleven kunna simma 200 meter i en följd varav 50 meter på rygg.

Källa: Skolverket

Fakta: Simhallar i svenska kommuner

Sverige har 290 kommuner. Över 50 av dem saknar simhall eller undervisningsbassäng inomhus trots att det står i läroplanen att alla barn ska lära sig simma 200 meter innan de går ut årskurs 6.

Många av de befintliga anläggningarna är dessutom byggda på 1960- och 1970-talet och i stort behov av upprustning för att kunna fortsätta användas.

Det planeras också nybyggen av simhallar och badanläggningar för minst fyra miljarder kronor i Sverige under de närmaste åren.

Det visar en enkät som gjorts av SVT till landets samtliga kommuner. Av de 290 kommunerna svarade 160. Övriga kommuners svar har inhämtats från respektive kommuns hemsida.

Här är kommunerna som saknar simhall:

Askersund, Bengtsfors, Bollebygd, Båstad, Dals-Ed, Degerfors, Eda, Ekerö, Filipstad, Färgelanda, Gagnef, Gullspång, Götene, Hammrö, Habo, Hjo, Härryda, Högsby, Kil, Kinda, Laxå, Lekeberg, Lessebo, Lilla Edet, Ljusnarsberg, Malung-Sälen, Malå, Munkedal, Mörbylånga, Norberg, Nykvarn, Orust,, Skinnskatteberg, Skurup, Smedjebacken, Storfors, Sunne, Svalöv, Svedala, Söderköping, Tanum, Tjörn, Torsås, Vaxholm, Vännäs, Ydre, Årjäng, Åstorp, Åtvidaberg, Älvkarleby, Öckerö, Ödeshög.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.