Fredrik Lagerström staplar låda efter låda med mat på en rullvagn inne på matbutiken Willy's lager. Han är samordnare på nattcaféet för hemlösa i Halmstad och sedan årsskiftet har han kunnat åka hit en gång om dagen och hämta fullgod mat som annars skulle slängas och bli matsvinn.
– För vår del handlar det om att få lite extra tillskott när det gäller frukost. Pålägg och andra färdigrätter som vi kan dela ut.
Vad har det betytt för verksamheten?
– Helt klart är det ju så att skulle vi inte få det så är det ju många som skulle gå hungriga.
”Det är perfekt”
Flera av landets stora matvarukedjor donerar mat som annars skulle bli matsvinn. Orsaken till att kunderna väljer bort maten handlar ofta om att bäst före-datumet närmar sig men som vi tidigare berättat är märkningen bara en form av rekommendation.
SE MER: Så här ska du tänka kring bäst före-märkning
Nattcaféet för hemlösa i Halmstad får gratis mat från flera olika håll såsom butiker, restauranger och bagerier. Och de ratade produkterna är mer än välkomna av besökarna.
– Det är ju perfekt. Istället för att slänga det. Det är ju pengar man slänger för man måste ju ändå köpa maten. Så det är ju utmärkt att det återanvänds på ett så vettigt sätt, säger Danny som är en återkommande gäst på nattcaféet.
45 kg mat per person slängs
Inom EU ligger matsvinnet på 88 miljoner ton om året och enligt Livsmedelsverket slängde vi i Sverige runt 45 kilo mat per person 2014. Siffror som sticker i ögonen på de som vet vad det innebär att gå hungrig.
– Det är ju fruktansvärt. Skulle alla leva med den standarden i hela världen så skulle inte planeten räcka till speciellt länge. Vi ser ju behoven och vi ser att det är folk som går hungriga och så slänger man maten, säger Fredrik Lagerström.
– Alla som kommer hit gör ju det för att de är fattiga eller behöver de lite samvaro. Man kan ta med sig lite käk ibland också om man ligger illa till, avslutar Danny.