dubbelbild: kvinna och man till vänster, växter till höger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du ser när Margareta Lindgren och Lars-Erik Magnusson gräver upp ett gäng gula skunkkallor. Foto: Kristian Åkergren/SVT

De jobbar ideellt med att bekämpa gula skunkkallor i Halland

Uppdaterad
Publicerad

När Länsstyrelsens projekt med att bekämpa den gula skunkkallan i Halland avstannar på grund av bristande medel finns det krafter i samhället som fortsätter kampen. Ett gäng föreningar har under flera års tid arbetat ideellt med att ta kål på den invasiva arten.

– Det handlar om att mota Olle i grind. Mest fokus ligger på Laholm där vi har en nollvision, säger Margareta Lindgren, styrelseledamot i Naturskyddsföreningen.

Hon får hjälp av Lars-Erik Magnusson som representerar Hallands botaniska förening.

– Vi har dödat tusentals plantor genom åren. Och det ger resultat, säger han.

Ytterligare en förening, Göstorps trivselförening, är en viktig spelare i striden mot växten. Enligt föreningarnas egna statistik har de tagit kål på drygt 6 000 kallor i Halmstad och Laholm sedan 2019.

Fotnot: Margareta Lindgren är ordförande för Miljöpartiet i Laholm.

Så kAN gul skunkkalla ha KOMMIT till halland

År 1921 var det en göteborgsk arkitekt som satte den nordamerikanska gula skunkkallan på sin mark på Vargaslätten i Simlångsdalen. Vänner och bekanta såg växterna och tyckte, precis som ofta är fallet med invasiva arter, att de var vackra och tog dem till sina dammar.

Därefter har den spridit sig åt olika håll och på så sätt gjort Halland till platsen med landets starkaste bestånd. 1921 hade man ingen aning om vilka konsekvenser plantering av gul skunkkalla kunde få.

Ovanstående version av hur det gick till kommer från Hallands botaniska förening. Länsstyrelsen kan varken bekräfta eller dementera uppgifterna, men skriver i ett sms till SVT att det absolut är troligt eftersom växten togs in som prydnadsväxt i Sverige i början av 1900-talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.