Honungshylla i butik och Yngve Kihlberg som öppnar en av sina bikupor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Misstankar om fusk har funnits länge – men inte gått att bevisa. Se klippet och hör Yngve Kihlberg, ordförande för Biodlingsföretagarna, berätta om det nya DNA-testet. Foto: Klara Misgeld/SVT

Dna-tester ska avslöja bluffhonung i butikerna

Uppdaterad
Publicerad

Falsk honung riskerar att slå ut en hel näring och minska livsmedelsproduktionen, befarar biodlaren Yngve Kihlberg i Halmstad. Nu ska ny dna-teknik användas för att se om falsk honung säljs i svenska butiker.

Starta klippet för att höra mer om vad den nya tekniken kan visa för att avslöja bluffhonung.

80 procent förfalskad

Tillsammans med European Professional Beekepers Association görs testerna i flera länder. I Tyskland visar resultaten att 80 procent av de testade honungsprodukterna är förfalskade, vilket innebär att den är utblandad eller inte innehåller någon äkta honung alls.

Tidigare tester förkastas

De metoder som hittills använts för att granska honung undersöker sockersammansättningen och det fungerar inte, enligt Yngve Kihlberg.

– Om förfalskaren har lyckats få till en sockersammansättning som är lik äkta honung så blir den inte avslöjad, säger Yngve Kihlberg, ordförande i branschorganisationen Biodlingsföretagarna som nu har stora förhoppningar på de nya dna-testen som ska utföras på laboratorium i Estland.

Hur tänker man som honungsköpare? Starta klippet nedan för att höra några konsumenter.

Julia Stambolovski i en mataffär

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Om man köper honung vill man väl att det ska komma från bina” hör några konsumenter om honungsköp. Foto: Klara Misgeld/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.