• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Hultsfreds tätort i Hultsfreds kommun, Kalmar län. Det brinner i en verkstadslokal med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.

Maria Eriksson blev lurad när hon köpte andel i bikupa, nu vill hon varna andra.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hur kunde jag vara så dum att jag gick på det här” så beskriver Maria Eriksson i klippet ovan känslan när hon började förstå att hon blivit lurad. Foto: Casper Sewerin/SVT

Maria lurades av honungsförsäljaren – nu vill hon varna andra

Publicerad

Uppemot sex kilo honung per skörd – så mycket utlovades i en annons om att bli delägare i en bikupa som Maria Eriksson från Kungsbacka nappade på.

Men någon honung fick hon inte och det visade sig att hon inte var ensam om att anse sig ha bli lurad på detta sätt.

Sommaren 2023 köpte Maria en andel i en bikupa genom en annons på sociala medier för att kunna mumsa på lokalt producerad honung.

Det utlovades besök på bigården och regelbundna uppdateringar med bilder på hur arbetet med bikuporna går till – men så blev inte fallet.

– Jag började ana att något inte stämde när han vid flera tillfällen hade ursäkter för att inte kunna ta emot hembesök och att det kom väldigt få bilder på kuporna.

Drygt 80 berörda

Maria blir kontaktad av en annan i gruppen och de börjar höra sig för. Vilket resulterade i en egen sluten grupp för personer som inte fått någon honung.

– Den har nu växt till sig till 84 medlemmar.

Mannen bakom honungsannonsen är polisanmäld och Maria vill nu varna andra för att köpa från honungsförsäljaren. Vilket även Kungsbackatraktens biodlarföreningen gör.

”Viktigt att få ut informationen tidigt” säger Michael Medin, ordförande i Kungsbackatraktens biodlarförening som även de varnar för honungsförsäljaren. Foto: Casper Sewerin/SVT

Kontakta din lokala biodlarförening

Hur ska man göra om man vill köpa en andel i en bikupa?

Ta kontakt med din lokala biodlarföreningen och hör dig för. De vet vad det finns för seriösa aktörer, säger ordförande Michael Medin.

Honungsförsäljaren misstänks av flera kunder för att ha lurat de på honung.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man delar på riskerna” så säger honungsförsäljaren som misstänks av drygt 80 kunder för att ha lurats. Foto: SVT/Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.