Jörgen Olsson sitter i sitt vardagsrum omgiven av bilder på sina tre barn. För tre år sedan tog socialtjänsten ifrån dem barnen, efter misstanke om att de skakat sin bebis.
”Det var helt horribelt”
Jörgens då blott två månader gamla dotter Alva trillade plötsligt bara ihop. Föräldrarna sökte hjälp och efter en vecka fick de veta att Alva hade ett tryck på hjärnan.
– Vi kom in på tisdagen och då undersökte de henne, och på onsdagen gjorde de magnetröntgen. Och sen på torsdagen var hon tvungen att tas till Lund för att evakuera trycket på hjärnan. Då satte de in dränage på henne. På fredagen kom soc och tog barnen, berättar Jörgen.
Varför tog de barnen?
– Ja, vi hade ju 'misshandlat våra barn'. Det var vad de sa. Vi hade utfört den hemska gärningen i att skaka våra barn. Det var helt horribelt.
Jörgen och hans fru Malin friades från anklagelser redan i förvaltningsdomstolen, och efter att alla familjens tre barn varit fråntagna sina föräldrar i 40 dagar – inklusive en julafton – fick de komma hem igen.
Skillnaden från fallet i Kungsbacka som Högsta domstolen fattade beslut om i dag är att Jörgen och Malin alltid sa att de inte hade skakat sin dotter.
– Det är overkligt när du vet att du inte har gjort något och du kan inte göra någonting, berättar Jörgen Olsson.
”Många felaktigt dömda”
För familjen, som blivit något av talespersoner för familjer i samma situation, så ser de den friande domen i Högsta domstolen i dag som en viktig vändpunkt för många familjer i samma situation
– Det känns fantastiskt att man verkligen tagit åt sig av de nya rönen som kommit nu och att man verkligen börja ifrågasätta det här. Det är fantastiskt att man tagit det här steget, säger Jörgen Olsson.
Han säger att det har saknats ordentlig forskning på området – och hoppas att det blir ändring på det.
– Problemet är att det finns så många gamla domar. Kanske har man varit rädd för att ta upp det här, för det innebär att det kanske är många som är felaktigt dömda.