En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen visar en person med kort hår som bär en randig skjorta, stående i en inomhusmiljö. Den högra sektionen visar två personer i medicinska kläder som tyst kontrollerar en patients blodtryck med en stetoskop, i en vårdmiljö med naturligt ljus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sannarpsgymnasiet i Halmstad upplevde ett lågt söktryck inför höstterminen – starta klippet för att se SVT: s reporter förklara förändringen med gymnasieplatserna. Foto: SVT

Fler inom vård och omsorg och färre esteter – så förändras gymnasiet 2025

Uppdaterad
Publicerad

Platserna på ekonomi- och estetprogrammen bör minska – och vård- och omsorgsprogrammet öka. Detta för att matcha arbetsmarknaden, enligt Skolverket. Men elevernas intresse för att gå vård och omsorg har minskat med nästan 30 procent i landet de senaste fem åren. I Halland fylls nätt och jämnt hälften av platserna.

Sannarpsgymnasiet i Halmstad upplevde ett lågt söktryck inför höstterminen – starta klippet för att höra SVT: s reporter förklara förändringen med gymnasieplatserna.

Riksdagen har tidigare fattat beslut om ändringar i skollagen som bland annat innebär att gymnasieskolor i större utsträckning ska ta hänsyn till arbetsmarknadens behov när utbudet på gymnasieutbildningar bestäms.

Platserna som bör minska

För fem år sedan sökte nästan 6000 elever i landet vård- och omsorgsprogrammen som förstahandsval. Inför höstterminen 2024 var det färre än 4000 förstahandssökande.

Samtidigt skriker arbetsmarknaden efter vårdutbildade. Skolverket bedömer att vård- och omsorgsprogrammen måste öka i alla län i Sverige.

Estet, ekonomi och samhäll bör minskas

Bedömningen för Halland är att ekonomiprogrammet, samhällsvetenskapsprogrammet och estetiska programmet bör minska platserna. Medan yrkesprogram som VVS- och fastighetsprogrammet och bygg- och anläggningsprogrammet bör ökas.

Lagändringarna började gälla sommaren 2023, men tillämpas för första gången i utbildningen som påbörjas 2025.

Eleven: ”Förutfattade meningar om vårdyrket”

Sannarpsgymnasiet i Halmstad var en av de skolor i Halland som inte lyckades fylla alla platser för vård- och omsorgsprogrammet med behöriga elever för nuvarande läsår.

– Man kanske har lite förutfattade meningar om vårdyrket och man bara torkar skit och sånt, säger eleven Ellen Rehn.

Söktrycket lågt för vård- och omsorgsprogrammet – eleven Lucas: ”Bara jag som sökte”:

Tre personer i medicinska uniformer står och sitter i ett rum som liknar ett sjukhus. En av dem står framför sängen med två objekt i händerna, medan de andra två sitter på sängkanten. Rummet har en enkel inredning med en säng och väggmonterade funktioner.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mina vänner förstod inte varför jag skulle välja just vård- och omsorg”. Så säger eleven Lucas Högdahl. I klippet hör du mer om fördomarna om vårdyrket som eleverna får möta. Foto: SVT

Så många sökte vård- och omsorgsprogrammet

För läsåret 2023/2024 sökte totalt 4 200 elever sig till vård- och omsorgsprogrammet i Sverige. För läsåret 2024/2025 låg den siffran på 4 000.

SVT Nyheter Halland har tittat på antalet platser och behöriga antagna för vård- och omsorgsprogrammet för skolorna:

  • Drottning Blankas gymnasieskola, Halmstad
  • Praktiska gymnasiet, Halmstad
  • Sannarpsgymnasiet, Halmstad
  • Falkenbergs gymnasieskola, Falkenberg
  • Drottning Blankas gymnasieskola, Varberg
  • Peder Skrivares gymnasieskola, Varberg
  • Aranäsgymnasiet, Kungsbacka

För läsåret 2024/2025 erbjöds 174 platser för vård- och omsorgsprogrammet på skolorna. Då antogs 92 behöriga elever.

Det finns även introduktionsprogram för vård- och omsorgsprogrammet för obehöriga elever, samt gymnasial lärlingsanställning.

Källa: Skolverket, Gymnasievalet i Halland samt mejlkontakt med skolorna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.